Fondue Victor Tissot

31 iulie 2013   Societate

„Iată reţeta adevăratului fondue – fondue-ul fribourghez şi gruyérian, o desfătare de zile mari, o mîncare de sărbătoare, în ţara sa de origine“ scria Victor Tissot. „Reţeta lui Brillat-Savarin e cu totul diferită; gurmanzii şi gurmeţii o vor aprecia mai mult pe cea de faţă:

Luaţi un kilogram de brînză vacherin (varianta fribourgheză, mai fermă) proaspătă şi albă; tăiaţi-o în cubuleţe, pe care le puneţi la topit, într-o oală de pămînt sau din tablă emailată, la foc mic.

Supravegheaţi procesul cu grijă, fără să vă lăsaţi fermecaţi de aburii parfumaţi, şi amestecaţi în continuu, cu o furculiţă nouă din lemn, pînă cînd brînza, care capătă aspectul unei creme dense şi elastice, începe să bolborosească. În acest moment luaţi oala de pe foc şi adăugaţi piper proaspăt măcinat. Puneţi apoi oala pe o plită, care să o păstreze caldă, şi mîncaţi fondue-ul fierbinte, direct din ea. Întingeţi în oală cubuleţe de pîine proaspătă, pregătite din vreme, şi beţi un vin alb de Yvorne sau Villenueve.

Cu un kilogram de vacherin puteţi sătura patru meseni. Este un fel de mîncare extrem de săţios şi foarte sănătos. Faţă de brînza gruyère, recomandată în alte reţete, vacherin are un avantaj: dacă prima se face după eliminarea zerului şi a urdei din lapte, vacherin e făcut din lapte integral. Vacherin se livrează în calupuri de 5 pînă la 15 kg şi costă între 1,40 şi 1,60 franci elveţieni pe kg.“

Victor Tissot a fost un jurnalist şi scriitor elveţian, născut în 1844 la Fribourg. Bestseller-ul Voyage au pays des milliards (1875) i-a adus celebritatea. Înainte să moară, donează oraşului Bulle colecţiile şi biblioteca, în speranţa înfiinţării unui muzeu regional. Ceea ce se şi întîmplă. Muzeul gruyérian, inaugurat la Bulle în 1917, se poate vizita şi astăzi.
 

Mai multe