Felii de păstrăv à la Jeanne d’Arc

24 martie 2011   Societate

Curăţaţi un păstrăv mare şi tăiaţi, de la mijlocul peştelui, 6 felii frumoase de trei centimetri grosime. Marinaţi-le cu untdelemn, sare, mănunchiuri de pătrunjel, ceapă tocată şi zeama de la o jumătate de lămîie. Cu o jumătate de oră înainte de masă, scurgeţi feliile marinate, zvîntaţi-le bine, muiaţi-le apoi în unt topit şi puneţi-le pe un grătar încins şi uns mai dinainte. Frigeţi-le la foc constant 15-20 de minute, ungîndu-le din cînd în cînd cu marinadă.

Pregătiţi un soclu scund din orez fiert, cu 6 faţete, deasupra căruia fixaţi un potir modelat din miez prăjit de pîine. Sprijiniţi vertical, pe fiecare dintre cele 6 faţete ale soclului, cîte o felie de păstrăv. Ornaţi muchiile dintre faţete cu o tocătură de trufe, cozi de raci şi ciuperci. Potriviţi în golul fiecărei felii de peşte o găluşcă decorată cu trufe. Înfigeţi în soclu, la baza potirului, 6 broşe mici ornate cu trufe, creveţi şi cîrnăciori din umplutură, panaţi şi prăjiţi. Umpleţi potirul cu găluşte mici, modelate, trufe decupate în formă de sferă şi cozi fierte de raci. Acoperiţi totul cu un strat subţire de glazură. Separat, preparaţi un sos cald italian (din şampanie, ciuperci, ceapă, piper, supă de vînat, vin, aspic de carne, suc de lămîie şi ierburi) în care adăugaţi, în ultimul moment, puţin unt de raci.

Virginitatea, martiriul şi sanctificarea fecioarei din Orléans se regăsesc în cîteva detalii ale reţetei. Întregul edificiu culinar – feliile de peşte cu urme orizontale de grătar, aşezate vertical, ca o scară, şi cozile de rac fiert, ca nişte limbi de foc – evocă rugul aprins de la Rouen. Cifra 6 trimite la zodia fecioarei, al şaselea semn zodiacal. Iar potirul din vîrf, păstrăvul şi forma hexagonală a soclului amintesc de peştele fript şi de fagurele de miere din Evanghelia după Luca, de sfinţenie şi de reînviere.

Mai multe