Făsui sau quinoa? Marea dilemă a postului Paștelui
E vreme de post. Rețete de 6,80 lei maximum. Uite, de la maică-mea Maria și bunicile mele Elisabeta, rețetele mele favorite. Așa am crescut. La așteptări. Să se umfle bobul, tărîța în om.
Bob, boaba, baclale, cochie, fava sau pasule. Un sfert de kil. Lasă-l la înmuiat juma’ de zi. Apoi belește-l. Lasă l fără coji. Bagă 4-5 cepe mărunțite, 1 căpățînă de usuturoi mare, sare, piper. Bagă și roșii belite, de vrei.
Fasole făcăluită: juma’ de kile de fasole uscată, 2-3 cepe, 2-3 morcovi, piper, 3 4 căței de usturoi, ulei. Ca la bob, șezi și tu, așteaptă. Nu-i mai mare bucurie alta decît să stai locului, să asculți cum se face. Nu-i grav. Nu-i grabă. Unde fugi? De stai o zi fără mâncare nu-i bai, nu-i vai. Dulce vrei? Morcov ras, băgat cu un pic de scorțișoară la călit. Eu fac și pîine. Tot de la ale mele moașe învățată. Simplu. Ou bătut, făină pic, amestecat bine. Bagi strop de lapte. O arunci în tigaie. O-ntorci. Pare clătită, dar se face repede și întărîți bobul cu ea. Pune ceapă, usturoi, nu fi zgîrcit. Ah, cum să uit de mazărea chioară? O știți? E scumpă mazărea la vedere și rău te arde la pungă acum în martie, dar de vezi mazărea, ia-o. Pune-o cu un pic de ulei, bine, proasto! Curăț-o-ntîi. Dă-i bine cu ceapă și mărar. Inund-o cu mărar. Mazărea chioară bună-i.
Mă uit acum cum la mare modă sînt lintea, quinoa. Maică-mea și bunicile ar zice așa: astea-s fast-food, ca preparare. Și-mi dau seama că sîngele meu n-a pierdut nimic. Lintea nu are nevoie să stea la înmuiat. Bagă-i apă și, de obicei, se fierbe în concentrat de legume. Bagă i ierburi, usturoi, ghimbir, tumeric sau ceapă. La 1 ceaşcă de quinoa bagi ulei de măsline, dar tot cu 2 ceşti de apă și concentrat merge. Nu numai că-s fast-food aceste semințe, dar parcă n-au greutate. Trebuie musai să le dai gust c-un concentrat de legume. E un conflict? Nimic! E altă lume, altă așteptare, altă răbdare. Fiecare cu mama și bunicile lui.