Elma şekeri sau mărul dulce al discordiei

12 ianuarie 2012   Societate

Pe 12 aprilie 1954, Tito soseşte, la bordul vasului său Galeb (pescăruş), la Istanbul, pentru a petrece şase zile în Turcia. Ministrul de externe Mehmet Fuat Köprülü îl întîmpină în portul istanbulez, iar preşedintele Turciei îl aşteaptă, o zi mai tîrziu, la Ankara, cu masa pusă, astfel: salată de creveţi, ravioli genevezi, şiş-kebab cu pilaf, mere zaharisite „vizir“, alune caramelizate, lichioruri turceşti de flori şi mastică. Tito a adus vinul, un Traminac (Gewürztraminer) sloven.

Pentru merele zaharisite – se cojesc, se curăţă de cotor şi se fierb 20 de minute, într-un litru de apă la care se adaugă 500 gr de zahăr şi 2 linguri de lămîie, 4 mere frumoase. După ce au fiert, merele se umplu cu o compoziţie alcătuită din 800 gr de miez de nucă pisat, amestecat cu frişcă. Merele se glasează cu un sos făcut din 4 linguri de zahăr topit şi 2 de unt, se ornează cu frişcă şi se mănîncă după ce s-au răcit.

Reţeta merelor zaharisite (elma şekeri) aparţine preşedintelui turc Celâl Bayar. La masă s-a discutat despre noul pact balcanic de cooperare militară dintre Turcia, Grecia şi Iugoslavia. Cu toate acestea, un an mai tîrziu, în septembrie 1955, are loc pogromul de la Istanbul.

Mai multe