(Mic) Dicţionar de fobii

31 august 2016   EFECTUL DE ECOU

– continuare din dosarul Frică şi înfricoşare –

A abibliofobie: teama de a rămîne fără cărți; ablutofobie: t. de a se spăla; acarofobie: t. de molii, acarieni, insecte; acerofobie: t. de acru (gust sau substanțe); acluofobie: t. de întuneric; acrifobie: t. de gustul iute; acrofobie (sau altofobie, hipsofobie): t. de locuri înal­te; acusticofobie: t. de sunete; acvafobie: t. de apă; adipofobie (sau lipofobie): t. de a fi gras; aeroacrofobie: t. de spații largi și înalte; aerofobie (sau anemofobie): t. de curenţii de aer, de vînt; agarafobie: t. de a fi atins, pipăit; agorafobie: t. de spațiile largi, de locurile deschise, de pieţe; aihmofobie: t. de obiectele ascuțite; alichifobie: t. de eșec; algofobie (sau odinofobie): t. de durere; alofobie: t. de ceilalți (oameni); alodoxafobie: t. de alte păreri; amacafobie (sau siderodromofobie): t. de trenuri, căi ferate; amatofobie: t. de praf; amaxofobie: t. de vehicule; amicofobie: t. de zgîrieturi, zdrelituri; anablefobie: t. de a privi în sus; anofelofobie: t. de a nu răni partenera în timpul actului sexual; androfobie: t. de bărbați; antlofobie: t. de inundații; antropofobie: t. de oameni; anuptafobie: t. de a rămîne necăsătorit; apeirofobie: t. de infinit; aritmofobie: t. de cifre; astenofobie: t. de oboseală; astrafobie (sau brontofobie, ceraunofobie, tonitrofobie): t. de fulgere, tunete, furtuni; ataxofobie: t. de dezordine; atefobie: t. de ruine, dărîmături; atramantofobie: t. de cerneală; aulofobie: t. de sunetele emise de instrumentele de suflat; aurofobie: t. de aur; aurorafobie (sau eozofobie): t. de auroră (de lumina zorilor); autofobie (sau eremofobie, monofobie): t. de a fi singur; automatonofobie: t. roboți, de automate; (auto)mizofobie: t. de murdărie, de a se murdări.

B bacilofobie: t. de bacili; bacteriofobie: t. de bacterii; balistofobie: t. de proiectile și explozii; barofobie: t. de presiune și gravitație; batmofobie: t. de scări și rampe; batofobie: t. de adîncime; bazofobie (și stazobazofobie): t. de a merge (sau de a nu mai putea merge) și de a sta în picioare; belonofobie: t. de înțepăturile cu acul; bibliofobie: aversiunea față de cărți; blastoramalorcatafobie: t. de scări rulante; blenofobie (sau mixofobie, mucilofobie): t. de mucozități, de lichide vîscoase; botofobie: t. de pivnițe și beciuri.

C calamofobie: t. de fulgi și pene; caliginofobie: t. de femei frumoase; carcinofobie: t. de cancer; cardiofobie: t. de cardiopatii; catagelofobie: t. de ridicol; catoptrofobie: t. de oglinzi; cenofobie: t. de spații goale; cherofobie: t. de veselie, bună dispoziție; chinezifobie: t. de mișcare; chintafobie: t. de cifra cinci; chionofobie: t. de zăpadă; chorofobie: t. de dans; chrimatofobie: t. de bani; cibofobie: t. de hrană; cimofobie: t. de valuri; cipridofobie: t. de prostituate (boli venerice); cistofobie: t. de a urina; claustrofobie: t. de spații închise; cleptofobie: t. de furt, de hoți; climacofobie: t. de a urca scări; clinofobie: t. de a sta în pat; clitrofobie: t. de ferestre închise (de aer închis); coimetrofobie: t. de cimitire; colpofobie: t. de genitalele femeiești; cometofobie: t. de comete; coprastazofobie: t. de constipație; coprofobie (sau scatofobie): t. de excremente; coulrofobie: t. de clovni; cremnofobie: t. de prăpăstii; criofobie: t. de frig; cristalofobie: t. de obiectele din cristal; cronofobie: t. de timp, de durată; cumulofobie: t. de nori.

D deipnofobie: t. de conversație în timpul mesei; demofobie (sau ohlofobie): t. de mulțimi, de aglomorație; demonofobie: t. de demoni; dendrofobie: t. de copaci; dextrofobie: t. de orice se află situat la dreapta; dicofobie: t. de dicționare; didascaleinofobie: t. de școală; dikefobie: t. de justiție; dinofobie (sau vertigofobie): t. de vertij; dipsofobie: t. de a bea alcool; distihifobie: t. de accidente; domatofobie (sau eicofobie): t. de (a sta în) casă; dorafobie: t. de piei și blănuri de animale; dromofobie: t. de a traversa strada.

E ecleziofobie: t. de biserici, slujbe; eibohfobie: t. de palindromuri; egofobie: t. de sine; eisoptrofobie: t. de propria reflexie în oglindă; electrofobie: t. de curentul electric; elefterofobie: t. de libertate; enisofobie (sau peccatofobie, hamartofobie): t. de a comite un păcat capital; emetofobie: t. de a vomita; entomofobie: t. de insecte; ereutofobie: t. de a se înroși; ergofobie: t. (chirurgului) de a opera; epistemofobie (sau gnosiofobie): t. de cunoaștere; ergasiofobie (sau ponofobie): t. de muncă; eufobie: t. de vești bune; eurofobie: t. de Europa (Uniunea Europeană).

F fagofobie: t. de a înghiți; falacrofobie: t. de a cheli; fangofobie: t. de noroi, mocirlă; fantasmofobie: t. de fantome, spirite; farmacofobie: t. de medicamente; favofobie: t. de fasole; filematofobie: t. de sărut; filofobie: t. de iubire, de a se îndrăgosti; filozofobie: t. de filozofie; fobofobie: t. de frică; fotofobie: t. de lumină; fronemofobie: t. de gînduri, gîndire; ftiriofobie: t. de păduchi.

G galactofobie: t. de lapte; gamofobie: t. de căsătorie; gefirofobie: t. de poduri; gelofobie: t. de rîs; geniofobie: t. de bărbii; genofobie: t. de sexualitate; genufobie: t. de genunchi; gerascofobie: t. de a îmbătrîni; gerontofobie: t. de bătrîni; geumatofobie: t. de gusturi și arome; gimnofobie: t. de nuditate; gimnogasterofobie: t. de burți dezgolite; globofobie: teama de baloane; glosofobie (sau logofobie): t. de a vorbi; grafofobie: t. de a scrie.

H hadefobie: t. de infern; harpaxofobie: t. de hoți; hedonofobie: t. de plăceri; helenologofobie: t. de cuvinte elene sau de terminologia științifică; heliofobie: t. de lumina solară; helmintofobie: t. de viermi; hematofobie: t. de sînge; hialofobie: t. de obiectele din sticlă; hidrofobie: t. de contactul cu apa; hierofobie: t. de preoți; higrofobie: t. de umiditate; hilefobie: t. de materialism; hilofobie: t. de lemn și păduri; hipengio­fobie: t. de răspundere; hipnofobie: t. de somn; hobofobie: t. de cerșetori; hodofobie: t. de mersul pe drumuri; homihlofobie: t. de ceață; homilofobie: t. de predici și discursuri; hoplofobie: t. de arme de foc; hormefobie: t. de șocuri și bruscări.

I iatrofobie: t. de medici; ideofobie: t. de idei; iofobie (toxofobie): t. de otrăvuri; islamofobie: t. de islam, de musulmani; itifalofobie (sau medortofobie): t. de erecție.

J jocalofobie: t. de bijuterii. 

L levofobie: t. de orice se află situat la stînga; lisofobie: t. de a turba; lahanofobie: t. de legume; laxofobie: t. de diaree; liturgofobie: t. de funcționari; lepidofobie: t. de fluturi; letofobie: t. de uitare; leucosefobie: t. de foaia albă de hîrtie; lilapsofobie: t. de tornade, cicloane, uragane; linonofobie: t. de fire, lanțuri, șiruri; litigafobie: t. de a fi dat în judecată; logizomecanofobie: t. de calculatoare.

M macrofobie: t. de timpi lungi de așteptare; t. de obiectele mari; magirocofobie: t. de gătit, de bucătărie; maherofobie: t. de cuțite; maieusiofobie: t. de naștere; malaxofobie: t. de atingeri intime; mastigofobie (sau poinofobie): t. de pedeapsă; mecanofobie: t. de mașinării; medecofobie: t. că propria erecție ar putea fi observată prin haine; medomalacofobie: t. de pierdere a erecției; melofobie: t. de muzică; merintofobie: t. de a fi legat; metalofobie: t. de obiectele din metal; metateziofobie: t. de schimbare; meteorofobie: t. de meteoriți; metrofobie: t. de poezii, de lirică; micogalactofobie: t. de brînzeturile cu mucegai; microbofobie: t. de microbi; microfobie: t. de obiectele mici; mitofobie: t. de mituri; mnemofobie: t. de amintiri; muzofobie (sau surifobie): t. de șoareci;

N nanofobie: t. de piticii (de grădină); necrofobie: t. de cadavre; negrofobie: t. de oamenii de culoare; neofobie: t. de nou; neurastenofobie: t. de tristețe; nicofobie: t. de țigări și nicotină; nictofobie: t. de noapte; nictohilofobie: t. de păduri întunecate (în timpul nopții); nomofobie: t. de a rămîne fără telefon mobil; nosofobie: t. de boli; nosocomefobie: t. de spitale; nostofobie: t. de a reveni acasă; notafobie: t. de bonuri și facturi; novercafobie (sau penterafobie): t. de soacre; nimfofobie (sau parthenofobie): t. de fete tinere, fecioare.

O octofobie: t. de cifra opt; oculofobie (sau omatofobie, oftalmofobie): t. de ochi; odontofobie: t. de durerile de dinți sau de dentist; oenofobie: t. de vin; ombrofobie: t. de ploaie; onomatofobie: t. de (anumite) nume; omnifobie (sau panfobie): t. de orice lucru; oneirofobie: t. de vise; orhidofobie: t. de testicule; ovofobie: t. de ouă.

P pafofobie: t. de gropi; pagofobie: t. de zăpadă și gheață; parafobie: t. de perversiuni sexuale; paraschevidecatriafobie: t. de vineri treisprezece; pasiofobie: t. de suferință; pectofobie: t. de scuipat, scuipătură; pedofobie: t. de sugari și de păpuși; peladofobie: t. de oamenii chei; peniafobie: t. de sărăcie; pirexiofobie: t. de a face febră; pirofobie: t. de foc; placofobie: t. de pietre de mormînt; pletofobie: t. de excese; plutofobie: t. de bogăție; pnigofobie: t. de asfixie; pogonofobie: t. de bărbi; potamofobie: t. de cursuri de apă; prosofobie: t. de progres; pselafobie: t. de contactul cu obiectele; pselismofobie: t. de bîlbîială; psicrofobie: t. de răceli; pteromerhanofobie: t. de zborul cu avionul; pteronofobie: t. de a fi gîdilat cu o pană;

R rabdofobie: t. de pedepse corporale aspre; radiofobie: t. de radiații; ripofobie: t. de fecale, gunoaie; ritidofobie: t. de riduri; ritifobie: t. de coșuri (ale pielii).

S saligarofobie: t. de a călca pe un melc; sciafobie: t. de umbre; scordofobie: t. de usturoi; scotomafobie: t. de orbire; scriptofobie: t. de a fi observat în timpul scrisului; selacofobie: t. de rechini; selenofobie: t. de lună; seplofobie (sau septofobie): t. de lucruri alterate, putrezite; sescvipedalofobie: t. de cuvinte lungi; sibilumofobie: t. de fluierături; sitiofobie: t. de a se hrăni; soteriofobie (sau simbiofobie): t. de a depinde de cineva; splenomegalofobie: t. de crize de rîs; stavrofobie: t. de cruci și crucifixuri; stefanofobie: t. de coroane; singenezofobie: t. de rubedenii.

T tafofobie: t. de a nu fi îngropat de viu; tahifagofobie: t. de a mînca repede; tahofobie: t. de viteză; talasofobie: t. de mare și valuri; tanatofobie: t. de moarte; taxofobie (fiscafobie): t. de dări și impozite; tazofobie: t. de a sta pe loc; tehnofobie: t. de tehnică; teleofobie: t. de planificare; teofobie: t. de (Dumne)zeu; teratofobie: t. de monștri sau oameni mutilați; termofobie: t. de căldură; tetrafobie: t. de cifra patru; tocofobie: t. de graviditate; topofobie: t. de un anumit loc; tomofobie: t. de operații chirurgicale; tremofobie: t. de tremurat; tribodontofobie: t. de spălatul dinților; tricofobie: t. de păr, pilozități; tripanofobie: t. de injecții, de seringă; triskaidecafobie: t. de cifra 13.

U urofobie: t. de urină sau de actul urinării; uranofobie: t. de cer. 

V vaccinofobie: t. de vaccinuri; velocifobie: t. de biciclete; verbofobie: t. de cuvinte; vesperofobie: t. de înserare; vestifobie: t. de haine; vexilofobie: t. de steaguri; vilofobie: t. de animale păroase; vitricofobie: t. de socri.

X xantofobie: t. de culoarea galbenă; xenofobie: t. de străini (cu toate variantele ei: anglofobie, germanofobie, românofobie, turcofobie etc.); xenoglosofobie: t. de limbi străine; xerofobie: t. de uscăciune; xilofobie: t. de (obiecte din) lemn; xirofobie: t. de lame și tăișuri.

Z zelofobie: t. de gelozie; zoofobie: t. de animale (ex.: agrizoofobie: t. de animale sălbatice; ailurofobie: t. de pisici; alectorofobie (sau galinofobie): t. de galinacee; apifobie (sau melisofobie): t. de albine; arahnofobie: t. de păianjeni; batracofobie: t. de broaște; chinofobie: t. de cîini; chiroptofobie: t. de lilieci; hipofobie: t. de cai; ihtiofobie: t. de pești; malacofobie: t. de moluște; ocafobie: t. de gîște, rațe, lebede; ofidiofobie: t. de șerpi; ornitofobie: t. de păsări; ostraconofobie: t. de crustacee; pachidermofobie: t. de elefanți; taurofobie: t. de tauri; etc.)

Mai multe