Doradă otrăvită

5 februarie 2014   Societate

„Yumi a pus orezul la făcut, a luat un cuţit şi a început să prepare legumele. Ham s-a ocupat de peşte şi a preparat sosul. Cînd masa a fost gata, Ham a trimis-o pe Yumi să caute în bufetul din sufragerie cele mai frumoase ceşti. În lipsa fetei, a umplut două boluri cu orez şi alte două cu peşte şi legume. A ezitat o singură clipă, apoi a destupat fiola verde şi a turnat-o, suspinînd, peste orezul lui Yumi. (…) Yumi a mîncat cu mare poftă, aşa cum făcea orice, oprindu-se din cînd în cînd să mîngîie mîna mamei sale, în semn de tandră mulţumire pentru felul ei preferat de mîncare. Această atingere îi ardea mîna lui Ham, care îşi privea fiica înfulecînd mîncarea gustoasă, foarte condimentată, în care conţinutul fiolei verzi nici nu se simţea… Alesese o otravă blîndă, care acţiona lent. Nu te făcea să suferi.“ 

Extrageţi fileurile de la două dorade regale de 500 de grame. Crestaţi pielea, din milimetru în milimetru, fără să tăiaţi carnea. Încălziţi apă la 80 de grade Celsius, într-un vas mare. Plonjaţi fileurile de doradă în apa fierbinte, pentru cinci secunde, şi retrageţi-le deîndată. Răciţi apoi fileurile în apă cu gheaţă; lăsaţi-le 30 de secunde şi scurgeţi-le bine. Rumeniţi fileurile într-o soteuză, cu 40 ml de saké; măriţi flacăra pînă cînd saké-ul se aprinde. Acoperiţi vasul şi aşteptaţi cinci minute. Ridicaţi capacul, adăugaţi trei linguri de sos de soia, acoperiţi din nou şi mai lăsaţi să fiarbă încă trei minute. 

Yumi Kubota e o frumoasă tînără surdo-mută de origine japoneză, din Los Angeles, suspectată de crimă, iar Ham e mama ei – adevărata asasină. Din Killer’s Rights (1984) primul roman publicat al lui Nan Hamilton. 

Mai multe