Doctor Google

25 ianuarie 2017   Societate

Nu sînt o persoană civilizată. Știu că cineva matur, cu picioarele pe pămînt și cu o măsură oarecare de bun-simț, își mai face din cînd în cînd niște analize. Sau cel puțin așa se spune. Așa se recomandă. Întîmplarea a făcut să am de-a face la un moment dat cu niște rezultate ușor atipice la o oarecare cercetare medicală. Să zicem că transaminazele mele erau suite în copac, înjurau murdar și aruncau cu jumări în ficat. Ceva de genul ăsta.

Ce face orice om pe care-l doare o măsea, capul, degetul sau transaminaza? Caută simpomele pe net, desigur. Ferească Dumnezeu de medicii de Google! Dacă apuci să aluneci în abisul ăsta, ieși mai bolnav decît ai intrat și sigur-sigur suferi de toate bolile: de la cancer la gîlci, de la diabet de tip nu știu de care la poliartrită, de la risc imediat de infarct la anemie pernicioasă, toate nenorocirile se vor fi adunat în trupul tău.

Ați avut vreodată curiozitatea să răsfoiți un manual de parazitologie, de pildă? Nu? Mai bine. Ați fi sfîrșit scărpinîndu-vă pînă la sînge, cu certitudinea că aveți și tenie, și oxiuri, și purici, și păduchi, că mărul mîncat alaltăieri era plin de cine știe ce alte infecții, că sigur ați -luat rîie din metrou și că sarcopții ăia cu fălcile fantastice au început deja să sape în carnea dumneavoastră ca-n Solenoidul lui Cărtărescu. Ați fi fost sufocat la gîndul că pe față, în genele ochilor și în porii pielii colcăiți de tot soiul de acarieni, că oriunde pe corp, în pliuri și cute se dezvoltă oceane de bacterii sulfuroase.

Pe net e și mai rău. Dacă intrați în aventura asta veți cădea precum Alice, din gaura de iepure în altă gaură de iepure și de acolo în alta. Căderea va fi nesfîrșită, abisală, desigur, și deseori grotescă. Dincolo de cîteva site-uri destul de inocente care oferă franc niște informații de bază și generalități neinterpretate, există o sumedenie de specialiști în orice. Medici fără patalama, dar atotcunoscători. Unii vor oferi suc de păpădie îndoit cu – habar n-am – miere de viespe, ca să scapi de ulcer. Alții te sfătuiesc să mănînci banane dacă ai o entorsă, iar încă alții or să se jure că te vindecă de icter cu rădăcini de pătrunjel. O mare parte de lume prea credulă, poate, înspăimîntată, poate, obosită de atîta mers la medici tradiționali, poate, va încerca și așa ceva.

Mulți alții, bolnavi ei înșiși, devin adevărați specialiști în suferința respectivă. Îi vezi și pe ei pe forumuri răstindu-se la ăi mai dezorientați și dînd sfaturi competente, de la medicația potrivită pînă la cel mai bun specialist din domeniu. Sînt și destui medici adevărați care oferă răspunsuri și ceva sfaturi de simplă îndrumare pe forumuri, atîta cît se poate, care sfîrșesc prin a fi admonestați de potențialii pacienți. Ei sînt pacienții care caută un răspuns personalizat, imediat, un diagnostic clar la o simplă căutare pe net. „Vaai, halal sfaturi“, a răbufnit cineva pe un asemenea forum în care m-am îngropat cu fascinație preț de o oră, două, „vai, halal de medic dacă tot trebuie să mă duc la cabinet ca să aflu ce am…“ Omul pretindea acum și aici răspunsuri la o suferință vagă. Medicul i-a răspuns pe cît s-a putut și l-a îndrumat cu toată responsabilitatea să se ducă și să se caute temeinic la spital. De aici supărarea.

De cealaltă parte, un om foarte bolnav ajunge să se agațe de orice speranță. În cazul suferințelor grele, a durerii adevărate, cineva își poate găsi liniștea sufletească și trupească în cele mai atipice moduri. Dacă pe lîngă un tratament ca la carte, trebuie pansată și frica din suflet, de ce nu? Dacă pentru asta e suficientă istoria altora ca tine, povestea împărtășită a suferinței voastre comune, iarăși, de ce nu? Cred însă că devine destul de complicat să rămîi echilibrat sufletește într-o mare de informații contradictorii, la îndemîna oricui. Cred că devine foarte simplu să ajungi să-ți otrăvești viața cu presupunerile cele mai negre. Dă o căutare pe Google la transaminaze mărite și fandacsia-i gata. Dar dacă te perpelești că ai ficatul ferfeniță cu gura plină de jumări, atunci sigur nu mai e nimeni de vină, nu-i așa? 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Mai multe