Vladimir Cosma pe insula românească din Paris

6 ianuarie 2011   DIN POLUL PLUS

Un concert mai puţin obişnuit faţă de evenimentele care poartă semnătura lui Vladimir Cosma a avut loc la Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. Vladimir Cosma a fost invitat de Institutul Cultural Român din Paris, pentru prima dată de cînd maestrul se afla în Franţa, pentru a reînnoi legăturile cu ţara sa de origine. 

Maestrul Cosma a mărturisit în deschiderea evenimentului că este emoţionat să se reîntoarcă pe insula românească de pe teritoriul francez, cu atît mai mult cu cît teama de avion îl face să evite destinaţiile îndepărtate. Într-adevăr, această teamă şi lipsa unui proiect concret, dar şi un program deosebit de încărcat au fost motive suficiente pentru a nu reveni în ţară. Însă, această invitaţie l-a bucurat enorm. Aşa se face că, în seara de 14 decembrie, publicul care a reuşit să se înscrie din timp pe site-ul ICR Paris sau care s-a programat prin telefon a asistat la un eveniment care a durat aproape trei ore. La concert au fost invitaţi Richard Sanderson, care a interpretat muzica maestrului Cosma pentru filmele La Boom şi L’Etudiante, chitaristul Philippe Cathrine, cu care a colaborat pentru muzica filmului Dîner des cons şi soprana Sarah Pagin, fiica celebrei violoniste Silvia Marcovici, care a interpretat piesa L’Amour en héritage (din filmul Fata lui Mistral, cu Nana Mouskouri) şi Your Eyes din filmul La Boom 2. Spectatorii s-au bucurat din plin de reîntîlnirea cu marele compozitor. Nemişcat parcă, timp de trei ore, publicul a aplaudat cu entuziasm fiecare moment. Vladimir Cosma a purtat un dialog cu jurnalistul Vincent Perrot, cu care a scris o carte-album, intitulată Vladimir Cosma comme au Cinéma, despre momentele cele mai importante din viaţa sa. Iar pentru momentele de muzică inspirată din folclorul românesc, cum este coloana sonoră a filmului Marele Blond cu Pierre Richard, muzicienii au fost acompaniaţi de talentatul naist Mihai Toma şi de acordeonistul şi pianistul Constantin Bitică. 

Momentul cel mai emoţionant al serii a fost de departe omagiul adus de Vladimir Cosma tatălui său Teodor Cosma care, la o sută de ani împliniţi pe 7 august 2010, a urcat pe scenă pentru a interpreta cîteva dintre piesele compuse de fiul său. 

Seara s-a încheiat cu un „pahar al prieteniei“ oferit de Katia Dănilă, directoarea ICR Paris, unde maestrul Cosma şi-a petrecut restul serii acordînd autografe atît pe cartea apărută în 2009, cît şi pe CD-urile din noua colecţie pe care o promovează în acest moment în Franţa. 

Am întrebat-o pe doamna Katia Dănilă dacă acest eveniment va fi urmat şi de un proiect mai amplu în care să fie inclus şi un concert în România al maestrului Cosma. Răspunsul primit: „Sigur că poate şi Institutul Cultural Român, la fel ca şi alte instituţii muzicale din România, să participe la un proiect prin care Vladimir Cosma să vină la Bucureşti. Institutul Cultural Român susţine proiecte care sînt deja începute şi îşi construieşte singur proiectele. Să zicem că este o primă colaborare pentru noi şi, în măsura în care poate intra în proiectele de anul viitor, desigur că va fi inclus şi un astfel de demers. ICR susţine astfel de proiecte muzicale, însă pentru moment nu sînt veşti oficiale în acest sens.“

Mai multe