Un pelerinaj prin Transilvania

22 februarie 2022   DIN POLUL PLUS

Răsfoind somptuosul volum Mănăstiri și biserici din Transilvania (secolele XIII-XVIII), coordonat de părintele Iustin Marchiș (Design Books, 2020), ești adus în prezența unui patrimoniu cultural și religios de o copleșitoare frumusețe și varietate. Autorii textelor, cercetătorii Ana Dumitran, Daniel Dumitran, Ciprian Firea, Mihaela Sanda Salontai, editorul volumului, monahia Atanasia Văetiși, istoric de artă, splendidele fotografii ale lui Daniel Mihail Constantinescu, grafica rafinată a Ioanei Bita Giulea formează o constelație fastă, care te călăuzește cu mînă sigură într-un pelerinaj transilvan. Se înțelege că o asemenea carte de artă nu este ghidul prêt-à-porter la care ne-am aștepta într-o călătorie confortabilă, dar are, dincolo de anvergura documentară și estetică, toate virtuțile unui parcurs pregătitor. Pentru că de cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem, nu știm nici ce ar trebui să vedem și nici unde s-ar cuveni să ne îndreptăm pașii. Echipa părintelui Iustin Marchiș a făcut, pentru noi, o cartografie spirituală, trasînd posibile și inedite itinerarii.

În afară de Rîmeț sau de misterioasa biserică palimpsest de la Densuș, de catedrala medievală din Alba Iulia sau de catedrala greco-catolică de la Blaj, puține sînt reperele care să fi depășit zona de interes a specialiștilor sau a devoțiunii locale. Albumul ne deschide ferestre către locuri și, mai ales, către tezaure de frumusețe rămase într-o uimitoare discreție, uneori în pofida restaurărilor din ultima vreme. N-aș putea reda aici bogăția patrimoniului pentru care și cele 500 de pagini ilustrate par să fi fost insuficiente. Însă pentru a deschide gustul unui astfel de pelerinaj, aș semnala ceea ce mi-a rămas mai viu în memorie: ferestrele gotice ale bisericuței din Cicău, mîna gracilă a Sfîntului Nicolae de pe tîmpla bisericii din Galda de Jos, dar mai ales pictura „italo-bizantină” păstrată fragmentar în biserica reformată din Unirea, precum și cea de la Ribița, mult mai faimoasă, „unul dintre puținele ansambluri murale complete aparținînd unei biserici ortodoxe din Transilvania”, dar care așteaptă încă să fie conservat și pus în valoare cum se cuvine. Nu pot fi ratate biserica reformată Sîntămărie Orlea, cu amplul său program iconografic, și biserica ortodoxă din Strei, cu surprinzătoare interferențe stilistice între Occidentul romanic și gotic și lumea slavo-bizantină. Aș adăuga, în acest periplu imaginar, crucile de pe iconostasul de lemn al bisericii din Alun, frescele de la Crișcior, apoi „mica ctitorie cnezială” de la Leșnic, ușile împărătești de la Derșida, fleșa neverosimilă a bisericii de lemn din Fildu de Sus, decorațiunile de la Agîrbiciu, arhanghelul Mihail de pe portalul vestic al bisericii romano-catolice din Cluj, maiestuoasa catedrală armeano-catolică din Gherla, dar și stranele grațios pictate ale bisericii reformate din Mănăstireni sau ale celei din Viștea, care păstrează și fresce de factură italo-bizantină, parțial restaurate în ultimele decenii.

Albumul Mănăstiri și biserici din Transilvania este departe de a fi doar un repertoar util, cvasi-muzeal, de date și imagini. El e construit pe fundamentele unei investigații de antropologie religioasă, care se reflectă parțial în fotografii, în text și, mai cu seamă, în complementul despre viața monahală. Tot acest patrimoniu de o diversitate excepțională, care reprezintă emblema culturală a Transilvaniei, e situat în contextul lui contemporan, în peisaj, în țesătura realității umane din fiecare loc vizitat. Competența istorică și gustul impecabil în alegerea detaliilor vizuale își află corespondența în flerul special pentru situațiile de viață, surprinse uneori în exemplaritatea lor, alteori sub aspectele lor carente. O astfel de întreprindere de anvergură, care anunță un al doilea volum dedicat județelor Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu, este neîndoielnic un îndemn la cunoaștere, dar și un elogiu adus frumuseții ca itinerariu spiritual.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Mai multe