Deserturile lui Eliot Ness

23 octombrie 2013   Societate

„Vrei să mîncăm?“ – a întrebat ea, aruncînd o privire spre bucătărie. „Aş începe cu desertul!“ spuse el, şi s-a întins lîngă ea. Au luat desertul pe sofa şi, după ce s-au îmbrăcat, a însoţit-o la bucătărie. Era răvăşită toată, ceea ce-l ispitea pe Ness să mai ceară un desert. S-a aşezat totuşi la masă, pentru cină. Au mîncat în bucătărie, fără fasoane. Ness avea gusturi simple în materie de mîncare (doar carne şi cartofi) şi ea se conforma (…). După friptură, Ev îi aduce o tartă de mere cu îngheţată. „Două deserturi“ – spuse el, gustînd din prăjitură – „o să fac burtă.“ „Dacă vrei un al treilea desert, ne putem întoarce în faţa şemineului.“ „Acolo rişti tu să faci burtă.“ Ea i-a surîs tandru.

E o scenă între poliţistul Eliot Ness – inspirat după personajul real omonim, liderul celor unsprezece Untouchables care au reuşit capturarea lui Al Capone în anii ’30 – şi iubita lui, Ev McMillan, din romanul lui Max Allan Collins Murder by the Numbers (1993).

Pregătiţi un aluat de tartă din 2 ouă, 20 gr de zahăr, 15 gr de sare, 350 gr de unt moale, 2 linguri de lapte şi 500 gr de făină. Lăsaţi aluatul să se odihnească peste noapte, la frigider. Ungeţi cu unt o formă de tartă, căptuşiţi-o cu aluat şi înţepaţi-l din loc în loc cu o furculiţă. Lăsaţi tarta două ore la rece, înainte de a o pregăti.

Decojiţi şi curăţaţi de cotor 1 kg de mere. Tăiaţi în cuburi o jumătate din cantitate şi puneţi-le într-un vas, cu două linguri de apă, 100 gr de zahăr pudră şi un vîrf de scorţişoară. Fierbeţi 20 de minute. Pasaţi totul prin sită şi lăsaţi să se răcească.

Tăiaţi restul merelor în lamele subţiri. Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade Celsius. Aşterneţi fundul tartei cu merele pasate şi aranjaţi feliile de măr deasupra, într-un strat cît mai uniform. Stropiţi tarta cu 40 gr de unt topit şi cu 20 gr de zahăr pudră. Se mănîncă uşor încălzită. 
 

Mai multe