Derapaje ale jurnaliştilor

9 august 2017   Societate

Raportul FreeEX 2016-2017 consemnează și cîteva episoade de nerespectare a eticii profesionale din partea jurnaliștilor. Două dintre ele au avut loc în siajul demonstrațiilor antiguvernamentale din iarnă.

Astfel, la începutul lunii februarie a acestui an, Liviu Dragnea a depus o plîngere penală contra unui jurnalist pe care îl acuza de „instigare la atentat la siguranța națională“. Ce se întîmplase?

Jurnalistul postase pe contul său de Facebook adresa politicianului. „Este complet lipsit de etică profesională ceea ce voi face acum, dar vă spun că jigodia de Dragnea locuiește… Să nu vă vină idei“ – așa suna inițial postarea, din care jurnalistul a înlocuit ulterior cuvîntul „jigodie“ cu „domnul“, ca mai apoi să șteargă de tot textul.

Politicianul a reacționat extrem de dur, solicitînd strîngerea probelor pentru mai multe capete de acuzare: instigare publică, instigare la săvîrșirea infracțiunii de atentat care pune în pericol securitatea națională, instigare la infracțiunea de violare de domiciliu, ultraj, instigare la ură, tulburarea ordinii și liniștii publice, acțiuni împotriva ordinii constituționale etc. etc.

Alt exemplu o are ca protagonistă pe o jurnalistă TV care a publicat în Jurnalul național un articol sub forma unei scrisori adresate fiicei minore a unui alt jurnalist, aflat în „tabăra opusă“.

„Scrisoarea deschisă venea ca un răspuns la un articol al lui Tăpălagă intitulat «Mulțumim, Antena 3», în care editorialistul HotNews.ro ironiza un miting organizat de Antena 3 pentru a protesta împotriva evacuării posturilor de televiziune ale familiei Voiculescu din clădirile confiscate de statul român în urma unei sentințe definitive a Curții de Apel București. În articolul său, Tăpălagă critica practicile editoriale ale canalului de știri, acuzîndu-l că s-ar fi folosit de publicul său de vîrsta a treia pe care l ar fi manipulat și instigat să participe la un protest pentru a pune presiune asupra instituțiilor statului“ – explică autorii Raportului FreeEx.

În articolul-scrisoare, jurnalista o îndemna pe fetița de 10 ani a jurnalistului „să-și întrebe tatăl despre diverse aspecte ce privesc viața persoanelor în vîrstă“, dorindu-i, în încheiere, să aibă un părinte „care să îmbătrînească mai frumos decît trăiește azi!“

După publicarea scrisorii, difuzată și de către postul Antena 3, a urmat un val de critici, atît din partea publicului, cît și a societății civile și, în urma sesizărilor venite din partea mai multor organizații de media – ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenția Organizațiilor de Media – care au condamnat gestul jurnalistei, Consiliul Național al Audiovizualui a sancționat postul Antena 3 pentru difuzarea pe post a acestei scrisori.

Derapajele de la etica profesională s-au manifestat însă și în alte direcții. Astfel, a continuat fenomenul migrației jurnaliștilor în lumea politică.

„Un număr semnificativ de jurnaliști au candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, continuînd tendința apărută în ultimii ani în interiorul breslei. Pentru Partidul Mișcarea Populară au candidat Dan Andronic (Evenimentul zilei, B1 TV) și Robert Turcescu (B1 TV, Nașul TV), în timp ce pentru Uniunea Salvați România au candidat Mihai Goțiu (România Curată), Matei Dobrovie (Epoch-Times.ro). Un alt jurnalist, Alexandru Căutiș (Realitatea TV), și-a anunțat candidatura pentru Partidul Social-Democrat, dar PSD nu l-a inclus în cele din urmă pe listele sale electorale.“

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

Foto: flickr

Mai multe