Delta și drumul către ea

16 octombrie 2018   Societate

Cum o iei de la Big Berceni în jos, spre Văcărești, treci pe lîngă Sun Plaza și ajungi să mergi de-a lungul șoselei pe lîngă un parapet lung făcut din panouri. Nu mai fusesem în zonă de mai bine de douăzeci de ani (am copilărit în Berceni) și ieșirea din metrou în încîlceala de oameni, pasaje, gărdulețe, tarabe și florării împodobite cu flori de plastic m-a dezorientat total. M-am învîrtit ca o găină cu capul tăiat pînă să iau direcția corectă și a trebuit să cobor și să ies din niște pasaje ca să ajung zece metri mai încolo.

În fine, lîngă parapetul de panouri care te duce în jos, spre Văcărești, am încetinit pasul și am citit, m-am mirat, am rîs de-a binelea, m-am încruntat și iar am rîs. Căci ăla nu-i un parapet oarecare. E făcut dintr-un soi de panouri de plastic (cred) cu mesaje. Pe cineva de la Primăria sectorului 4 l-a chinuit cumplit talentul, cultura populară și o broșură cu citate celebre. Fiecare panou din gardul acela înfățișează un soi de caricatură cu cîte un mesaj. Ideea principală era – am înțeles asta – celebrarea Bucureștilor și, mai cu seamă, a mîndrului sector 4. Pe alocuri, și a întregii Românii. În tot ansamblul ăsta mai apărea și cîte un panou cu citate din Mark Twain, Mița Biciclista și alte desene pe care nu le-am priceput, precum un porc roz în cămașă hawaiană care stă cu brațele larg deschise sub mesajul: „Sîntem peste… tot!“ O să vă rog să luați aminte că acele puncte de suspensie nu le-am pus eu. Oricum, mai toate mesajele scrise lîngă caricaturile/desenele de care vă povestesc au, așa, un aer de scheciuri de Revelion de dinainte de ’89 și mai toate sînt pline de punctele astea de suspensie șugubețe.

Din seria panourilor care celebrează sectorul 4, vreo două mi-au plăcut nespus. Într-unul apare desenat un cioban care-și face un selfie cu un selfie-stick. La picioarele lui e o oaie, în spatele lui, ca să intre în poză, e o biserică. Textul sună așa: „N-a fost odată ca-n povești / Ea este chiar în București / N-a fost nicicum piesă la teatru / Ea este în sectorul… patru.“ Ne referim, desigur, la biserica lui Bucur, întemeietorul Bucureștilor. În alt desen, regele Carol (care seamănă bine cu Cuza) stă pe o bancă. La picioarele lui, un porumbel ciugulește ceva. Din gura lui Carol/Cuza iese o bulă care zice: „…Parol, veniți în Parcul Carol“. În zare se vede desenat și Monumentul Eroilor lîngă un soare învîrtejit. Am pronunțat de mai multe ori în cap Carol cu accentul pus ca în parol și, da, am rîs.

Mai încolo, panoul ia accente grotești. Un desen îl înfățișează pe doctorul Paulescu, inventatorul disputat al insulinei (gloria Nobelului i-a fost furată iar de niște străini, fir-ar să fie), rămas în istorie cu mesaje de genul ăsta, scrise prin 1926: „Problema jidovească pe punctul acesta devine de nesoluţionat, fiindcă în urma cercetărilor mele am descoperit că jidanii au un creier prost format, adică cu toţii sînt degeneraţi. Degenerarea aceasta o înţeleg aşa, că toţi jidanii sînt ne-buni fără excepţie“. Cîteva panouri mai încolo, un mesaj de solidaritate și dragoste între popoare: un copilaș negru se ține de mînă cu unul gălbui, sub un cer și-un soare comun.

Am mers mai departe. Mița Biciclista cu fuste înfoiate, Birlic prezentat ca Charlie Chaplin al românilor și Zaraza. În cazul Zarazei, desenul înfățișează un șansonetist famelic din gura căruia iese celebra bulă „Vreau să-mi spui, frumoasă Zaraza, cine te-a iubit?“ Zaraza e desenată lîngă el. O matahală de două sute de kile, cu sînii pe-afară și cu un dinte lipsă.

Panoul ăsta monument mi-a dat de gîndit. Nici nu se putea unul mai adevărat. Acolo era corpul dur al poporului meu, făcut din citate răsuflate, cultură populară, genii mondiale neînțelese, umor de Urzica plin de puncte de suspensie, mîndrie națională și de urbe, mici, bere, tiribombe.

În mîndrul gard se deschise, în final o intrare. Niște șleauri tăiate de roțile mașinilor duceau în misterioasa Deltă a Văcăreștilor. Cu vocea doamnei de la Teleenciclopedia: Dar despre asta, în partea a doua a serialului nostru. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Mai multe