„CTS a început să fie selectiv“
Un CRISTIAN
Programul ediţiei de anul acesta a Colocviului Tinerilor Scriitori ţinut la Alba Iulia a inclus o dezbatere despre debutul în literatură, o lectură publică în spaţiu neconvenţional, microfon deschis şi proiecţii video, inclusiv o expoziţie de fotografie a lui Ion Cucu. Mai multe pe blogul ediţiei: http://colocviu2010.wordpress.com.
Ce a reuşit Colocviul Tinerilor Scriitori după cinci ediţii?
Personal m-am ocupat, ca program, de ultimele două ediţii şi am ratat-o doar pe prima, ca participare. Dar s-o iau cumva punctual: a reuşit să fie itinerant, să mobilizeze cîteva filiale USR în povestea organizării; a început să fie selectiv (de două ediţii nu mai e naţional, ceea ce înseamnă că nu trebuie favorizate toate zonele şi acceptaţi doar pe criteriul dispunerii pe hartă anumiţi scriitori), şi cînd mă refer la selecţie mă gîndesc, în primul rînd, la faptul că scriitorii neoficiali nu sînt automat puşi sub lista celor cu legitimaţie; a depăşit cumva impresia că e o poveste doar pentru tineri; a creat o arhivă şi blogul ultimelor două ediţii; a propus nişte teme şi a atras nu doar scriitori, ci şi jurnalişti, manageri.
Dar, interesant e că au rămas foarte multe nereuşite. Cea mai importantă: dependenţa de fonduri exterioare literaturii.
Care au fost dilemele debutului în dezbaterea de anul acesta?
Contextul debutului, valoarea premiilor de debut, diferenţa dintre debutul de dinainte de 1990 şi cel de după, debutul girat de critică şi cel cumpărat prin plata unei cărţi, vîrsta şi editura debutului.
Cu ce alte proiecte te mai ocupi?
Un Tîrg Alternativ de Carte şi cîteva bloguri literare: bibliotecadepoezie.wordpress.com, şi miculftiriadi. wordpress.com. Din toamnă, poate, o întîlnire săptămînală despre debutul în literatură.
Un Cristian este coordonator de programe culturale.
a consemnat Marius CHIVU