Criminalul e simpatic

22 iunie 2016   Societate

Omoară oameni cu sînge rece, duce la capăt răzbunări odioase plănuite pînă la ultimul detaliu, căsăpește, taie, împușcă, scuipă pe cadavre. În cea mai mare parte a timpului, însă, ajută bătrîne să treacă strada, îi ciupește de obrajii bucălați pe copiii vecinilor, iar pe onoarea lui de familist și de patriot nu calcă nimeni.

Ăsta de mai sus e, desigur, un Soprano ca la carte. Un personaj pe care-l simpatizăm cînd ne uităm la televizor, pe care-l înțelegem deseori și care ne amuză iarăși în nenumărate ocazii. E vorba, pînă la urmă, de convenția din jurul unui act artistic, nu se ia în serios ticăloșia personajului, e mult prea fermecător în ficțiunea asta a lui.

Numai bine ce-au trecut alegerile locale, că am putut vedea mai clar modul în care pare că-i privesc oamenii pe primarii și candidații la primărie cu probleme penale. Ca pe niște Soprano (păstrînd totuși proporțiile) simpatici. Atîta vreme cît frauda pare departe de imediata și vizibila apropiere a buzunarelor proprii, cetățeanul îi vede pe oamenii ăștia ca fiind harnici, plantatori de flori frumoase pe bulevard și frecventabili. Avem cu toții un minunat talent omenesc de a expedia cu o fluturare de mînă fapte pentru care n ar trebui să existe indulgență. Furt, minciună, fraudă. Și pentru ele funcționează convenția impalpabilului. Fraudă cu fonduri europene? A se scuti, că uite ce a făcut totuși în oraș: a vopsit blocuri, a cumpărat ceasuri de stradă și a construit o cișmea care vorbește engleză. Că o fi băgat și el în buzunar, asta-i altceva, da’ a și făcut! Ce dacă și-a luat un amic să pună statui în tot orașul și l-a plătit din banii Primăriei, ba a făcut și el un ban pe lîngă, tot din fondurile alea, dacă acum orașul e frumos și-l văd copiii pe Brâncoveanu în față la spital și pe Mihai Viteazul în curte la liceul de fete? Măcar s-a zbătut să facă ceva, că de ăilalți e doar gura și ne-am săturat de hahalere din astea care știu doar să vorbească frumos.

Degeaba spune o mînă de oameni că un plagiat nu-i o chestie de luat în balon, că-i grav și că e, la urma urmei, un furt, căci mulți alții vor gîndi – chiar dacă n-o vor spune – că nu e un capăt de lume și, la urma urmei, să ridice mîna ăla care n-a copiat la vreun examen. Și, în fond, hai, domnule, că n-a omorît pe nimeni. Vă ofuscați, voi ăștia, pe niște chestiuni abstracte cînd lumea moare de foame. În plus, ăștia cu corectitudinea în gură nici măcar nu sînt simpatici.

Păi, uitați-vă la ce glumițe se fac pe la intrarea și ieșirea din DNA, de chicotesc în direct și reporterii ăștia mai mici care abia au început să facă teren. Ies politicienii cu dosare la declarații pline de ironii grăsoase, „la firul ierbii“, pe placul omului adevărat. „Uite al dreacu’! N-o să-l lege pe ăsta, că e mult prea șmecher. Îi învîrte ăsta pe degete, fir-ar norocul lui să fie! Îmi beau eu berea ieftină la care ați făcut – chipurile – reclame pe sufletul meu, îmi mănînc litălșii și-l admir pe pezevenghi. Îl și votez, na, să fie de capul snobilor care se dau cu fundul de pămînt că ăștia fură. Toți fură, bă!“ Politicianul crede că-l știe bine pe omul pe care-l bagă pînă la disperare în sintagma „cetățeanul simplu“. Dă-i, că tace. Mai mult ca sigur că lucrurile nu stau chiar așa. Cetățeanul ăsta vă poate face mari surprize, iar sub un zîmbet de complezență se pot ascunde ceva răsturnări de situație. Vă mănîncă litălșii, vă bea berea și votează pe altul sau nu vine deloc la vot.

E drept că, pîna una-alta, vă tot arată că nu-l deranjează atît de tare potlogăriile pe care le faceți. Se va îmbulzi să facă o poză cu dumneavoastră, să rîdă la glumele groase pe care le faceți, să vă laude șmecheria. Unii chiar vă vor vota, că altceva mai bun oricum nu li se oferă. Pentru o parte dintre ei poate chiar însemna ceva patriotismul fanfaron și credința de care faceți atîta caz. Dar gîndiți-vă totuși bine la cei mai mulți care una zic și alta fac. Vă părăsesc ăștia cu zîmbetul pe buze, pentru că sînteți simpatici și ușor de dat la o parte, cu o fluturare a lehamite din mînă.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Mai multe