Creveţi iuţi cajun

12 martie 2014   Societate

Ne-am instalat în bucătăria ei mare şi luminoasă, printre plante suspendate şi ustensile din cupru. Era una dintre acele bucătării spaţioase, despre îţi dai seama dintr-o singură privire că aparţine unui cordon bleu. A pus creveţii întregi într-o supă de legume înmiresmată, pînă au prins o tentă roz aprins; boiaua iute şi celelalte mirodenii s-au lipit de crustacee ca nişte solzi de un roşu întunecat. A făcut şi un sos, din aceleaşi condimente intense şi închise la culoare, şi a turnat bere rece în halbele aburite. „Trebuie să-ţi spun…“, am început eu, mestecînd un crevete, în timp ce-l decorticam deja pe următorul. „E bun?“ „Puţin spus!“ „Puştiul care mi i-a vîndut spunea că dimineaţa asta încă mai înotau în mare.“ „Şi sosul“, am plusat eu, „e unic!“ „E adevărat, chiar îţi place?“ „N-am mîncat ceva mai bun în viaţa mea.“ „Într-o zi, o să-ţi arăt cum se face. E o nimic toată. E gata în cinci minute.“ Jessie a decorticat un crevete cu unghia lungă şi ascuţită a arătătorului, l-a contemplat pentru o clipă, aşa cum un bijutier examinează un diamant, apoi l-a înmuiat în sos, l-a băgat în gură şi a început să mestece. Şi-a şters cu dosul palmei o picătură de sos care-i zăbovea în colţul gurii.

Procuraţi 1 kg de creveţi cruzi, întregi, proaspeţi şi decorticaţi-i. Tocaţi fin 5 fire de arpagic verde. Decojiţi o bucată de 3 cm de ghimbir proaspăt şi tăiaţi-l în bastonaşe subţiri. Daţi creveţii prin mălai şi prin ou bătut, şi prăjiţi-i trei minute într-un wok fierbinte. Puneţi-i deoparte, la scurs. Între timp, încingeţi în wok o lingură de ulei, două de bulion de roşii, o linguriţă de zahăr, una de boia iute, o priză de piper Sichuan măcinat, ghimbirul şi arpagicul tocat. Adăugaţi din nou creveţii şi frigeţi-i încă două minute.

Bucătăreasa de ligă mare e Jessie Beaudreaux, o frumuseţe cajună bogată şi iubita, din cînd în cînd, a detectivului Morgan Hunt, eroul creat de Geoffrey Norman şi protagonistul romanului Sweetwater Ranch (1991).

Mai multe