Crăciun în Scandinavia. Cu ce cafea se delectează Moşu'?

19 noiembrie 2019   Societate

Oricît ar părea de ciudat, există cel puţin un lucru încă neştiut atunci cînd vine vorba despre celebrul Moş Crăciun. Bea sau nu cafea? Altfel spus, v-aţi trezit vreodată, pe nepusă masă, faţă-n faţă cu doi ochişori vii care vă chestionează exact pe tema asta, cu cea mai adîncă seriozitate din lume? Cu ce fel de cafea îl aşteptăm pe Moşu'? Mda… Şi eu, exact ca şi voi! Aşa că am trecut la cercetări în domeniu, ca să nu repet ruşinea de două ori!

În primul rînd, am descoperit că Laponia, locul originar al Moşului, include mult mai multe ţări decît credeam iniţial. E vorba despre Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Islanda. Ba există voci care susţin că şi o parte din nordul Rusiei ar putea intra în noţiunea lărgită de Laponia. Dar pe ultimii i-am abandonat repede, cînd mi-am reamintit că sînt fani ai Moşului Gerilă şi, colac peste pupăză, mai şi celebrează Crăciunul pe stil vechi!

Aşadar, am ales pentru voi doar ţările nordice. Scandinavia, într-un cuvînt. Cu multe, foarte multe tradiţii de Crăciun. Din capul locul trebuie spus că nordicii trăiesc altfel Crăciunul. La ei, povestea e mai lungă. Startul petrecerii se dă pe 13 decembrie, o dată cu sărbătoarea Sf. Lucia. Care, atenţie, la aceeaşi dată, e prezentă şi în calendarul ortodocşilor. Lucia a fost o tînără fecioară siciliană ce a murit ca martir al credinţei la începutul celui de-al patrulea secol. Sărbătoarea ei e însoţită cel mai adesea prin gestul de a face cadouri celor mici, iar în Suedia, spre exemplu, icoana ei stă la loc de cinste. Potrivit tradiţiei locului, în ziua sfintei, cea mai tînără membră a familiei îmbracă o haină albă, aprinde coroniţa de lumînări ce prevesteşte apropierea Crăciunului şi-şi serveşte părinţii şi fraţii mai mari cu nişte pîini mici, în fapt nişte chifle, dar dintr-un aluat ce aminteşte de cozonacul nostru, vin fiert şi mare, mare atenţie, cu cafea! Da, cu cafea! Peste alte zece zile, urmează ritualul împodobirii bradului, dar şi al casei, în general. Aceasta din urmă devine diferită din cauza zecilor de lalele roşii pe care suedezii le preferă în materie de decoraţiuni de Crăciun. Iar masa specială nu poate rata preparatele speciale din carne de porc şi din peşte. Ultimul cuvînt îl au dulciurile, gătite într-o multitudine de forme (există chiar şi cozonac în formă de mucenici moldoveneşti, adică într-o formă ce imită nota opt, cu care sîntem familiari), şi nelipsita cafea! „God Jul”, sună peste tot în Suedia urarea care la noi se traduce prin „Crăciun fericit!”

Citiți continuarea pe Adevărul

Mai multe