Corpul nostru, stăpînul nostru? – interviu cu Viorica CIURESCU

28 iunie 2017   Societate

M-am dumirit și eu, cu vădită întîrziere, că, și în practică, corpul nostru, în special cel feminin, poate păși pe urmele lui Jean Baudrillard. „Corpul este dintr-odată «reapropriat» în funcție de obiective «capitaliste»: (…) îți gestionezi corpul, îl amenajezi ca pe o proprietate și îl manipulezi ca pe unul dintre numeroșii semnificanți de statut social. (…) Frumusețea a devenit, pentru femei, un imperativ absolut, religios. (…) Este o calitate fundamentală, imperativă, a acelora care-și îngrijesc părul și silueta la fel de devotat ca sufletul. (…) Dar această frumusețe imperativă, universală și democratică (…), este indisolubil legată de siluetă.“ („Societatea de consum, mituri și structuri“, comunicare.ro, traducere de Alexandru Matei) Pentru cele de mai sus și nu numai s au inventat, printre altele, saloanele de remodelare corporală. Viorica Ciurescu, terapeut, ne vorbește despre cum se întîmplă acest lucru la Salus Terapia.

Cum ați ajuns să vă ocupați de remodelare corporală?

Nu sînt maseur de profesie. Sînt contabil. Am ajuns, însă, maseur într-un moment în care am simțit nevoia de schimbare. Voiam să schimb ceva, și atunci m-am gîndit să învăț altă meserie. Am simțit nevoia să fac ceva pentru ceilalți. Ceva care să conteze. Și care să-i facă mulțumiți.

Era prea tîrziu să mai fac o facultate, de pildă psihologia, care acum mi se pare că e la modă. Și m-am gîndit să urmez cursuri de masaj. Am tot întrebat în jur unde să fac și fiecare îmi tot dădea altă sursă. Am ales o școală de lungă durată, unde preda un medic. M-am înscris la cursurile doctorului Tomescu la Naturist Med. Școala a durat în jur de un an și ceva.

Am început cu reflexoterapia, care e un masaj terapeutic, dar și de relaxare, în același timp. În talpă avem proiecția tuturor organelor. Prin masaj, stimulăm organul respectiv să funcționeze la capacitatea lui maximă. Apoi am făcut modulul de masaj somatic care cuprindea și masajul corporal. Și, la sfîrșit, pe cel de tehnician maseur, care, practic, le cuprinde pe toate, plus alte tipuri de masaj, precum cel de relaxare și cel anticelulitic.

Ce a urmat după ce ați terminat școala?

Am lucrat prin diverse locuri, prin saloane. Nu mi-a plăcut să fac masaj unde eram îngrădită, unde nu puteam să fac ca omul să plece mult mai bine decît a venit. Nu contează timpul pe care-l petreci pentru asta. Totul e să nu plece supărat, nervos. Înainte să începi, trebuie să stai de vorbă cu el, să-l întrebi ce-și dorește în ziua respectivă. Rolul masajului este să-l aducă pe omul respectiv într-o stare de bine. Pînă și un masaj anticelulitic, care e mai dur, trebuie să-l ducă tot acolo. Așa că m-am hotărît să deschid un salon. M-am gîndit ca, pe lîngă masaj, să aduc și cîteva aparate care să contribuie la remodelarea corporală, să-i ajute pe oameni să dea jos cîteva kilograme. Electrostimulare, vacuum, cavitație, presodrenaj, tunel cu infraroșii. Am ales aparate care nu sînt invazive, care există de mult pe piață și sînt verificate. Știm că nu au efecte adverse, dacă sînt folosite corespunzător.

Conceptul de remodelare corporală se practică acum pe scară largă?

Da. Sînt multe femei care se ajută de aceste aparate și de masaj. Majoritatea femeilor, chiar dacă nu folosesc toate aparatele, au măcar unele care le intră în rutină. Vor să facă ceva pentru a slăbi. Timpul nu le permite întotdeauna să facă sport, gimnastică. De pildă, 45 de minute de electrostimulare sînt echivalentul a trei ore de sport. Sînt niște electrozi care se montează pe mușchi și, prin anumite impulsuri, fac ca mușchiul să lucreze. Tonifică musculatura. Aparatul cu vacuum e ca o ventuză mecanică și se folosește împotriva celulitei. E ca și cum am ridica și nivela stratul adipos. Cel de cavitație are trei faze: încălzirea țesutului – în tunel sau la benzi calde –, apoi se folosește aparatul care lucrează cu un curent și cu ultrasunete, topind grăsimea, după care intră în schemă cel de presodrenaj: grăsimea topită e drenată ca să nu rămînă în țesut.


Foto: Viorica Ciurescu

Cum și cît de des e bine ca acestea să fie folosite?

Cavitație, de pildă, se face doar o singură dată pe săptămînă, nu se poate face abuz. Femeile vor să se întîmple lucruri peste noapte, dar asta nu se poate. Niște kilograme pe care le-am acumulat în ani nu se pot duce în două săptămîni sau într-o lună. La început stau de vorbă cu clientele și apelăm la aparate după ce ele au încercat un regim, au mers la sală, s-au străduit pentru un stil de viață mai sănătos. Nu aș vrea ca oamenii să apeleze direct la aparate. Care, și ele, au contraindicații. De pildă, cel de vacuum nu se poate folosi la persoanele care au varice. Cavitație nu îi putem face unei persoane cu o tensiune mai mare din cauza tunelului, unde trebuie să încălzim țesutul. Ele nu sînt invazive, dar au un minimum de contraindicații.

Majoritatea persoanelor care vin la dvs. ce-și doresc?

Doamnele care vin în salon își doresc în primul rînd o schimbare. O parte vor relaxare, o stare de bine. Dar majoritatea vor să slăbească. Să arate mai bine, să se simtă mai bine ele cu ele. Sînt persoane care fac doar masaj sau apelează doar la un singur aparat. Toate programele sînt personalizate, nu există o rețetă pentru toată lumea.

Vin, în general, persoane de anumite vîrste și categorii sociale?

În general, vin persoane de la 25 pînă la 45-50 de ani, cel mult. Eu cred că e ceva ce-și poate permite aproape oricine. De pildă, electrostimularea costă 15 lei ședința de 45 de minute. Vacuum-ul este 40 de lei ședința.

Doamnele care vin aici, cel puțin unele dintre ele, au obsesia siluetei?

Și silueta asta, slăbitul, e cu două tăișuri. Pentru mine a fi slab înseamnă, în primul rînd, a fi sănătos, a te accepta, a fi în ordine tu cu tine. Dacă, însă, cădem în extrema cealaltă și încercăm absolut totul în domeniu, fără discernămînt, nu facem decît să ne îmbolnăvim.

Sînt două categorii de doamne care ni se adresează: cele care fac întreținere și arată bine, au deja o greutate controlată. Și doamne care vor să slăbească. Și reușesc, dar cu puțin regim, sport și ajutor din partea aparatelor.

Aveți și clienți bărbați?

Vin și bărbați, dar pentru relaxare, reflexoterapie și pentru masajul terapeutic. Bărbații nu prea au celulită și nu prea țin regim. Au probleme de greutate, dar, în general, lor nu le prea plac schimbările: ăsta-i trupul meu, îmi place așa cum e… Asta e categoria de bărbați care au venit aici.

Trupul nostru, astăzi, poate fi modelat aproape după voie. Sînteți pentru intervențiile estetice?

Sînt de acord atîta timp cît îți fac bine, psihic, nu-ți afectează prea mult corpul și nu devin o obsesie. Cînd deja sînt prea mult pentru corp și depășesc limita bunului-simț, nu mai cred că sînt OK.

Contează exteriorul? Ne influențează chiar și viața profesională?

Depinde și unde lucrezi. Din ce am aflat de la cliente, altfel ești privit cînd ai o anumită greutate și arăți bine, și altfel cînd ai mai multe kilograme. Nu cred că e normal, dar sînt multe anormale acum…

Controlul greutății merge dincolo de estetică?

Eu cred că e în primul rînd o chestie de educație. Din păcate, cei din generația mea (45-50 de ani), noi nu am fost învățați să facem sport, să mîncăm sănătos. Pe vremea cînd eram eu la școală, de la sport ne făceau părinții scutire, ca să nu pierdem timpul, accentul se punea pe matematică, română, o limbă străină. Mîncarea era cum era înainte, nu se știa exact ce conține, mîncam ce găseam, cînd găseam. Și acum, de pildă, se știe că anumite sucuri fac rău și totuși lumea le consumă și le dă și copiilor.

Pot face minuni aparatele?

Cred că nu, nici măcar cele invazive, care, în timp, afectează țesutul. Nu le-am folosit, știu doar din ce mi-au spus clientele. Au plecat de acolo cu dureri, cu arsuri. Ele pot crea probleme și din utilizare necorespunzătoare. Dar, în general, un aparat care te slăbește de pe-o zi pe alta are ceva în neregulă. Doar dacă nu e dotat cu praf de zîne, cum îmi place mie să spun… Cînd un aparat îți spune că vei avea mai puțin cu 7-8 centimetri, pînă la 10 centimetri, din prima chiar, nu e credibil. La cavitație, într-adevăr, se scade, pînă la 4 centimetri. Dar, în general, nu se păstrează dimensiunea asta pînă la ședința următoare, de peste o săptămînă. Clientele mele au scăzut, în șase-opt luni, 8-9 centimetri, cu regim și aparate.

Slăbirile miraculoase, chiar dacă par a se fi produs pe moment, nu durează. E ceva împotriva firii. Un țesut gras care s-a depus în ani nu se elimină în cîteva ore.

Aparatele nu sînt magice, ne ajută, ne folosim de ele, dar nu fac minuni. Unii, din acest motiv, sînt dezamăgiți. Chiar am cliente care pleacă dezamăgite, pentru că vin, după ce citesc diverse reclame, și mă întreabă dacă se poate întîmpla ca acolo. Eu le spun că nu se poate. A venit o clientă care voia să slăbească într-o săptămînă zece kilograme. Chiar dacă ar exista un asemenea aparat fabulos, nu ar fi sănătos. Orice rezultat miraculos poate fi periculos. Nu există minuni de pe o zi pe alta. Abia într-un an se poate ajunge la rezultate spectaculoase și omul rămîne sănătos.

Spuneați că vin doar femei pînă-n 50 de ani. Categoria de vîrstă de peste 50 nu vi se adresează?

Majoritatea acestora nu prea se mai îngrijesc. Nu am avut de-a face cu ele. Nu o mai fac și din motive financiare, dar și din dezinteres. După ce ieși la pensie, ai grijă de nepoți, te retragi undeva. Și aici revenim la mentalitatea de mai demult, cu care am crescut: te căsătorești, faci copii, apoi îi crești, ieși la pensie, îți crești nepoții… Acum tinerii sînt altfel, slavă Domnului: nu mai există concepția că trebuie să se căsătorească și imediat să facă un copil, că altfel nu sînt împliniți.

Vă gîndiți să adăugați ceva procedurilor actuale?

Proceduri pentru aspectul facial, cosmetică. Și cît mai multe ritualuri și masaje de relaxare. Oamenii, cînd sînt relaxați, altfel țin și regim, altfel merg la serviciu.

a consemnat Iaromira POPOVICI

Foto sus: wikimedia commons

Mai multe