Cod fiert al bunelor maniere

4 ianuarie 2012   Societate

Între 20 şi 23 octombrie 1970, Tito a vizitat Olanda, pentru a discuta cu prim-ministrul şi cu ministrul de Externe teme curente ca Orientul Apropiat, Asia de Sud-Est şi implementarea rezoluţiilor ONU. Regina Juliana a Olandei i-a făcut o primire fastuoasă şi cordială. Pe soţul ei, Prinţul Bernhard, Tito îl cunoscuse deja cu un an înainte, cu prilejul vizitei acestuia în Iugoslavia.

Din meniu au făcut parte salată de peşte cod, sufleu de brînză, peşte oceanic cu sos parizian, medalion de vînat, piept de curcan cu legume fierte şi lăptuci, pere în ciocolată, burbon şi vinuri franţuzeşti. Reţeta salatei de cod este foarte simplă: lăsaţi, peste noapte, la înmuiat, în apă rece, 500 gr de cod uscat. A doua zi, bateţi bine carnea şi fierbeţi-o 45 de minute într-o oală sub presiune. Separat, fierbeţi 1 kg de cartofi nedecojiţi şi tăiaţi-i apoi în sferturi. Tăiaţi codul în bucăţele şi amestecaţi-l cu cartofii. Adăugaţi usturoi din belşug (o căpăţînă mare), sare, piper negru măcinat, 5 linguri de oţet de vin, 5 linguri de ulei de măsline şi o legătură de pătrunjel tocat. Salata se mănîncă rece.

Entuziasmat peste măsură, Tito a făcut, în timpul mesei, o glumă tovărăşească, remarcînd că, spre deosebire de strămoşul ei, Prinţul Wilhelm I de Orania, zis şi Taciturnul, Maiestatea Sa Regina Juliana nu e deloc zgîrcită la vorbă... 

Mai multe