Cod cu fasole Henry Roujon
Henry Roujon (1853-1914) – înalt funcţionar francez, eseist şi laureat al premiului Botta, pe care Academia franceză i-l acordă pentru romanul Miremonde (1877) – culege din comuna gasconă Vic-Fezensac următoarea reţetă:
Fierbeţi fasole boabe într-o cantitate suficientă de apă cu sare; păstraţi zeama în care a fiert fasolea pentru sos.
Puneţi codul la fiert, în apă rece. Cînd dă în clocot, scoateţi-l din vas. Curăţaţi-l, dezosaţi-l, dar nu-i îndepărtaţi pielea. Tăiaţi peştele în bucăţi mici.
Între timp, preparaţi sosul. Topiţi într-o tingire o bucată de unt de mărimea unui ou, împreună cu patru linguri de ulei de măsline. Cînd grăsimea s-a încins, căliţi pînă se rumenesc două cepe tocate mărunt şi patru căţei de usturoi zdrobiţi. Stingeţi apoi sosul cu cinci-şase linguri din zeama în care a fiert fasolea şi îngroşaţi-l cu două linguri de fasole fiartă, pasată prin sită. Asezonaţi cu mirodenii şi cu piper.
Puneţi în sosul fierbinte bucăţile de cod, împreună cu restul boabelor de fasole. După ce fierbe un sfert de oră, gustaţi, potriviţi de sare şi luaţi vasul de pe foc. Adăugaţi o lingură de pătrunjel verde, tocat.
Prăjiţi cîteva crutoane pînă se rumenesc bine, aşterneţi-le pe un platou cald şi aşezaţi peste ele bucăţile de cod. Turnaţi sosul deasupra.
Oamenii se împart, spune Roujon, în două categorii: „cei cărora le place codul… şi ceilalţi. Această reţetă îi este dedicată elitei celor dintîi“. Cîtă discriminare, pornind de la un peşte oceanic atît de banal… Un secol mai tîrziu, acelaşi peşte provoca cele trei „Războaie ale codului“, în care Marea Britanie şi Islanda şi-au disputat zonele de pescuit.