Cîrnatul cu varză şi Miss France

26 decembrie 2012   Societate

„Cîrnăţăriile şi varza sînt spaima stomacurilor sensibile. Nu ar trebui să ne permitem astfel de excese decît la prima masă a zilei sau la prînz, cu corectivul plimbărilor lungi în aer liber. Altminteri, cîrnaţii sînt gustoşi din cale-afară. Iar varza rumenită dă mezelurilor o aromă pregnantă, dar şi un plus de savoare şi prospeţime.

Procuraţi o jumătate de kilogram de carne pentru cîrnaţi, tocată şi bine condimentată, 200 gr de slănină proaspătă (nesărată), o ceapă mare, maţe de porc şi, desigur, o varză albă. Tocaţi ceapa mărunt, dar nu şi slănina, pe care o tăiaţi în cubuleţe.

Tăiaţi varza în bucăţi mici, fără a o toca, şi fierbeţi-o în apă sărată. Cînd e gata, stoarceţi-o cît mai bine. Amestecaţi toate ingredientele şi umpleţi maţele cu tocătura astfel obţinută, fără a îndesa peste măsură: cîrnatul trebuie să fie umplut, dar afînat. Fierbeţi cîrnatul într-o oală cu apă, fără capac, 30-40 de minute. Lăsaţi-l apoi să se răcească în apa în care a fiert, după care puneţi-l deoparte, la zvîntat.

Înainte să-l serviţi, perpeliţi cîrnatul pe toate părţile, într-o tigaie cu unt încins. Mîncaţi-l cît e fierbinte şi slăviţi-L pe Domnul, care, creînd porcul, a avut bunătatea să creeze şi varza, ca să-l însoţească!“

În 1920, la şapte ani după publicarea vîrtoasei reţete cu final evlavios, gazetarului francez Maurice de Waleffe i-a venit ideea concursului de frumuseţe La plus belle femme de France, precursorul lui Miss France din ziua de astăzi.
 

Mai multe