Cînd vezi spanacul, urzica

2 aprilie 2014   Societate

Cînd vezi spanacul, urzica Ştevia, ceapa, usturoiul în piaţă, verzi, pline de viaţă, îţi vine să scrii numai prostii. Nu ai ce să mai spui. Nu mai ai ce să scrii. Bucurie? Da, mă bucur. Zic verde crud? Cînt „Verde crud“ cu Anda şi Bacovia. 

Verde crud, verde crud/ Mugur alb şi roz şi bun / Vis de albastru şi azur/ Te mai văd te mai aud. / O punctează cu-al tău foc/ Soare, soare / Corpul ce întreg mă doare/ Sub al vremurilor joc. / Verde crud, verde crud/ Mugur alb şi roz şi bun / Vis de albastru şi azur/ Te mai văd te mai aud.

Cînd zic mărar, zic mîncare de mărar cu vită. Vită supă. Apoi, cu o cană de supă de la vită, pui ceapă verde tăiată, patru-cinci legături de mărar, ulei de-o lingură, două, sare, piper. Vin alb. Salată? Cu ulei şi multă lămîie – o zi ţine de foame pentru că… 

Maladia ce-aveam se trăgea din amor/ Şi sufeream seara destul de nasol. /Cîte am luat toate au fost în zadar,/ dar m-a salvat un biet bucătar, /Tot mormăind iar şi iar.../ Dragostea e o salată / cu ceva sare în plus... / Ea se ia pe farfurie / iar fetele, dragă, fetele, / ah... fetele se iau pe sus./ Dragostea e ca o supă cu pătrunjel şi mărar, / supa se pune pe masă iar fetele, dragă, fetele /ah, fetele se pun pe jar, da... fetele se pun pe jar. 

– 2 ceşti de pătrunjel tocat mărunt 

– 3 linguri de suc de lămîie

– 1 măr tocat mărunt 

– 1 tulpină de ţelină

– 2 ceşti de castraveţi tocaţi mărunt

– 1/4 lingură de pudră de ghimbir

– 2 ceşti de apă. 

Amestecă pînă devin ca un shake. Din aceste cantităţi iese suc cît pentru două porţii. Sucul obţinut se consumă pe parcursul unei zile.

Da, e primăvară!  

Mai multe