Cinci locuri pentru liber-profesionistul bucureștean

24 septembrie 2019   Societate

Încerc să nu mai folosesc cuvîntul freelancer pentru a mă referi la acei oameni care practică meserii libere de un program anume, de șefi, termene-limită impuse de alții și așa mai departe. E o artă, dacă permiteți, și să ai idei bune și foarte bune cînd pare că nu faci nimic, ci că „stai la terasă“ sau „numai te plimbi, Anco, vai, ce frumos, ce te invidiez“. Să ne înțelegem, există o grămadă cu vîrf și de idei proaste și foarte proaste, doar că pentru alea nu ești plătit, spre deosebire de majoritatea angajaților la stat, plătiți la ora petrecută înfipți în scaun cald și aducător de bonusuri, nu la idee concretă care duce la rezultat pe măsură, întotdeauna cuantificabil.

În cele ce urmează, fac un top al pre­fe­rințelor mele în materie de localuri bu­cureștene prietenoase cu oamenii care au nevoie, pentru a lucra fructuos, doar de o masă pe care să pună un laptop și-o cafea bună, poate un croissant cu unt și poate și cu un oareșce somon și avocado în el, de liniște sau muzică ambientală. Care trebuie să fie plăcută și nederanjantă, oameni buni și patroni de cîrciumi; jur că nu multora le vin idei pe boxele zdrăngănitoare ca-n club de centru vechi la 3 noaptea, dintr-o sîmbătă spre duminică, altfel am lucra cu toții în lenjerie intimă verde neon, ca o limetă radioactivă, pe ritmuri semi-orientale, balcanice, jeluitoare și rareori optimiste, cu cocktail-ul fucsia într-o mînă și cu laptop-ul în cealaltă, stimulați la intelect de tot ce are cotidianul (scuzați, nocturnul) mai obositor și consumator de resurse fizice și psihice. Și financiare, aud că-i greu să fii clubber „profesionist“.

● 5 to go Doamnei. Cum îi spune și numele, acest coffeepoint e pe strada Doamnei, o bijuterie cu cafea într-un șir de librării și anticariate, astfel că, și dacă se întîmplă să nu ai de lucru, dar preferi informația luată din cărți celei dobîndite dînd piept cu viața sau cu buletinele de știri, poți da o tură printre cărți (de unde cu 50 de lei pleci cu cărți excelente care te țin chiar și o lună, și da, chiar dacă ești cititor-maratonist), apoi te poți refugia la o cafea aici, la o masă unde aproape niciodată nu e nimeni, de vreme ce majoritatea clienților chiar aderă la principiul de coffee to go al localului. Însă aici se lucrează bine, personalul e tăcut, muzica e uneori cam tare, depinde de ce noroc ai, presupun, cafeaua o știe cam toată lumea, e foarte bună și localul e numai bun de pozat (apropo, au și ei cărți, nu e musai să vii cu una de-acasă), pereții sînt în nuanțe arămii, de toamnă, decorul cu elemente pe care nu le descoperi la o primă vizită.

● MODUL Cărturești. Cafeneaua din cadrul acestei librării este deja faimoasă, e o stare anume de liniște și pace, parcă vin și ideile mai bine cînd te vezi înconjurat de atîtea cărți, de oameni care păstrează, totuși, un ton jos, de vizitator de biserică ori de musafir conștient de sine într-o bibliotecă mare și serioasă. Vine toamna, în unele orașe a venit deja, iar un cappuccino cu măcar o agendă de notat idei e un must. Vorbind de toamnă, nu știu dacă trebuia să scriu cu italice mai devreme, că e vreme și de must. Păcat că nu se vinde la librărie.

● Beans & Dots. Am mai scris despre acest loc aici, m-am plîns că nu are buline, recunosc că am eu o problemă. Poate 2020 va fi anul dungilor, nu al bulinelor (winks at Dragnea). Definiția locului pentru freelancer, dacă acesta este serios pus pe treabă, mai puțin pe relaxare, gata să tasteze pînă la… aproape epuizare, căci pentru asta există personalul prietenos, gata de realimentat ceașca cu cafea sau ceai.

● Cărturești CARUSEL. Trebuie să recunoaștem, cei de la Cărturești stau foarte bine și pe partea de aprovizionare cu noutăți din multe domenii, dar și pe zona de cafenea. Deja cu mîncarea mi se pare că s-au dus puțin cam departe, parcă mai au un pic și servesc rață, eventual crescută pe un alt nivel al librăriei, totul bio, totul eco. Lucru care nu-i musai rău. Se poate lucra aici, dar aș zice că mai degrabă ceva lejer. Din perspectiva mea, aici vii să iei o gustare, să bei un cappuccino, să recitești ceva ce trebuie să expediezi pe seară prin e-mail, să corectezi manuscrisul unui amic care își pregătește debutul și care a cerut ajutorul ochilor tăi uneori atenți.

● BOB Coffee Lab. Nu e prea mult loc înăuntru, iar afară se face tot mai frig, dar cafeaua este de cea mai bună calitate, așa că poate merită să te bați (nu, nu la propriu) pentru un loc la masa din interior. Sau să-ți iei cafeaua la pachet și să fugi acasă cu ea, să te învelești în cea mai pufoasă pătură pe care o ai la dispoziție și-abia apoi să te pui pe treabă. Să curgă cafeaua! Și eficiența! 

Anca Zaharia este, înainte de toate, cititor. Cea mai recentă carte publicată este ­Suicid, Editura Herg Benet, 2019.

Foto: A. Zaharia

Mai multe