Chili con carne de spaghetti-western

24 decembrie 2013   Societate

„Taverna era aproape goală. Doi peoni vorbeau cu glasuri scăzute, la o masă, într-un colţ al sălii. Patronul îşi făcea de lucru prin bucătărie. Juan se strecură în spatele lui Mallory, simţind, cu fiecare pas, cum i se suie sîngele la cap. S-a oprit în spatele irlandezului, ocupat, pare-se, să-şi umple farfuria cu chili. Juan îşi scoate încetişor pistolul. «Cu sau fără fasole?» Cum? Mallory vorbea singur? «Vrei chili-ul cu sau fără fasole?» repetă Mallory, mai tare, întorcîndu-şi imperceptibil capul. «Hă? » «Vrei să mănînci în picioare?» întreabă Mallory, înfulecînd o lingură de chili. Neîncrezător, Juan alunecă pe un scaun, ridică din umeri, ia o lingură şi începe să mănînce, fără nici un chef, chili. Trebuia să pună lucrurile la punct, într-un fel sau altul. «Ascultă, rahat cu ochi!» spuse Juan cu voce egală. «Dacă mă mai laşi o singură dată baltă, îţi zbor creierii! E clar?» Mallory continua să mestece fără să se sinchisească.“ 

Încingeţi într-o soteuză, la foc iute, două linguri de ulei de porumb şi rumeniţi o ceapă mare, tăiată în cubuleţe mici, şi 500 gr de carne tocată de vită. Micşoraţi flacăra şi lăsaţi să fiarbă încet cîteva minute, pînă cînd se formează puţin sos. Adăugaţi o cutie de 500 de gr de roşii decojite, fără zeamă, 3 ardei verzi tocaţi, una-două linguriţe de praf de chili, o linguriţă de praf de chimion, una de oregano şi 150 ml de bere brună. Săraţi, piperaţi şi mai lăsaţi să fiarbă 30 de minute. Scurgeţi 500 gr de fasole roşie din conservă (prefiartă), adăugaţi-o în soteuză şi amestecaţi bine, cu o lingură de lemn. 

Bandiţii Mallory şi Juan, un irlandez şi un mexican, sînt protagoniştii din Duck You Sucker (1971), de James Lewis, adaptarea literară a spaghetti western-ului omonim, regizat de Sergio Leone.

Mai multe