Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă

30 august 2024   Societate

Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips. Fracturile mai severe pot necesita intervenție chirurgicală pentru a realinia și stabiliza osul. Recuperarea variază în funcție de gradul de deplasare a fragmentelor osoase și poate dura câteva săptămâni sau luni. Descoperă din articolul următor tot ce trebuie să știi despre recuperarea după fracturile de gleznă.

Recuperarea după îndepărtarea aparatului gipsat

Fracturile de glezna si picior pot fi tratate cu ajutorul unui ghips. După îndepărtarea ghipsului, este normal să simți durere și disconfort în zona afectată din cauza lipsei acestui suport.

Este posibil ca piciorul și glezna să se inflameze. Pielea se poate înroși din cauza inflamației. În timp ce te odihnești, ridică piciorul pentru a reduce inflamația. Așază-te pe un pat sau pe o canapea și ridică piciorul astfel încât să fie deasupra nivelului inimii. De asemenea, poți aplica și comprese reci cu gheață pentru a gestiona durerea și inflamația, aproximativ 10 minute la fiecare 2 ore.

Este recomandat să folosești cârje dacă simți că ai nevoie de sprijin suplimentar pentru a reduce presiunea pe piciorul afectat. Nu pune greutate pe piciorul afectat decât la indicația medicului, pe măsură ce acesta îți permite în timpul procesului de vindecare.

De asemenea, după îndepărtarea ghipsului, glezna poate părea rigidă. Poți începe exercițiile fizice cât mai curând pentru a restabili flexibilitatea gleznei. Exercițiile ușoare, cu pauze regulate, și mersul pe jos sunt indicate. Fizioterapia este adesea recomandată în acest caz.

Nu în ultimul rând, pielea poate deveni uscată și descuamată după îndepărtarea ghipsului. Folosește creme sau geluri hidratante pentru confortul pielii tale.  

Aparatul gipsat poate fi aplicat și în caz de entorsa glezna severă. Recuperarea după îndepărtarea ghipsului este similară și în cazul entorselor.

Recuperarea după intervenția chirurgicală

După operația unei fracturi de gleznă, medicul va oferi instrucțiuni clare privind procesul de recuperare. Inflamația gleznei și a piciorului sunt normale, aceste reacții fiind parte a procesului de vindecare.

Menține forța piciorului prin exerciții ușoare la nivelul gleznei, conform indicațiilor medicului. Exercițiile trebuie să fie confortabile și să nu provoace durere. Fizioterapia este indicată în acest sens.  

Dacă observi simptome neobișnuite în jurul zonei operației, contactează medicul specialist pentru asistență medicală. De asemenea, poți solicita ajutorul și dacă ai nevoie de un diagnostic și tratament pentru fasceita plantara.

Cât durează recuperarea după o fractură de gleznă?

Recuperarea după o fractură variază în funcție de complexitatea acesteia. Fracturile mai puțin severe au un timp de recuperare relativ scurt. Fracturile complexe necesită o perioadă mai lungă de recuperare. Inflamația poate dispărea în aproximativ șase săptămâni, dar în unele cazuri, poate dura până la un an pentru a dispărea complet.

Cu toate acestea, procesul de recuperare variază în funcție de situația specifică a fiecărui pacient. Urmează instrucțiunile și sfaturile medicului pentru a asigura o recuperare eficientă și rapidă.

Mai multe