Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi

6 august 2024   Societate

Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție. Deși foarte puțini candidați îi acordă atenția cuvenită, este bine să știi că o astfel de scrisoare reprezintă un criteriu important de departajare în rândul recrutorilor. Dacă știi ce trebuie scris în scrisoarea de intenție, poți lăsa cu ușurință o primă impresie plăcută care să îți „asigure locul” și în celelalte etape ale procesului de recrutare.

Scrisoarea de intenție este nici mai mult, nici mai puțin decât un scurt rezumat al experienței tale profesionale și este de preferat să o adaptezi în funcție de poziția pentru care aplici pentru ca recrutorul să încline balanța în favoarea ta. Prin redactarea corectă și completă a unei astfel de scrisori, vei insufla încredere și profesionalism, două dintre punctele forte apreciate în orice domeniu de activitate. Pentru a te asigura că este suficient de convingătoare, poți porni de la o scrisoare de intenție model și, astfel, îți va fi mult mai ușor să bifezi toate punctele importante pe care trebuie să le conțină.

O scrisoare de intenție poate fi folosită în mai multe contexte: în cadrul unui târg de joburi, pentru aplicarea punctuală pentru un post pe care ți-l dorești sau atunci când îți arăți interesul față de o companie, dar care nu are poziții deschise în acel moment. În orice context ai ajunge, trebuie să știi ce trebuie scris în scrisoarea de intenție pentru a-ți fructifica la maxim atuurile și a atrage cele mai potrivite oportunități.

Ce trebuie scris în scrisoarea de intenție

Pentru a atrage și menține atenția potențialilor angajatori, cât și pentru a-ți spori șansele obținerii unui loc de muncă, îți recomandăm să urmezi câțiva pași esențiali pe parcursul redactării:

●       Începe printr-o formulă de salut cât mai formală. Atunci când ne gândim la interacțiunea cu un angajator, trebuie să rămânem în permanență respectuoși, indiferent dacă diferența de vârstă este una foarte mică sau am ajuns în contact cu aceștia în urma unei recomandări. Acest lucru este valabil atât față în față, cât și în scris. Într-o scrisoare de intenție poți folosi un salut generic, precum „Stimate Domnule Manager de Recrutare" sau „În atenția Departamentului de Resurse Umane" pentru a menține un standard de politețe în corespondența cu recrutorii.

●       Formulează o introducere oficială, dar în același timp autentică. Adoptă un limbaj degajat, dar în același timp profesionist, reușind în acest fel să dezvălui personalitatea ta. Inspiră flexibilitate încă din primele cuvinte și realizează ușor trecerea către aptitudinile profesionale.

●       Prezintă abilitățile dobândite și arată cum te recomandă ele pentru postul pentru care candidezi. Tu ești cel mai în măsură să te promovezi pe piața muncii la adevărata ta valoare, așa că nu ezita să expui inclusiv realizările pe care le-ai obținut cu echipele de la locurile de muncă anterioare. Prin prezentarea unor rezultate cuantificabile vei rămâne, negreșit, în vizorul multor angajatori. Iar dacă pe moment nu se concretizează ceva, cu siguranță te vor reține pentru posturi viitoare.

●       Oferă o notă personală și folosește-ți puterea de convingere. Nu există neapărat o formulare standard pentru scrisorile de intenție, aceasta diferă în funcție de experiența fiecăruia și de calificările obținute, precum și de modul de a le împărtăși. Astfel, este esențial cum „împachetezi” conținutul și cum alegi să-ți arăți interesul pentru domeniul sau industria respectivă.

●       Oferă emoție în scrisoarea de intenție pe care o scrii. Dacă ești un maestru al cuvintelor, sau pur și simplu îți place să scrii, poți apela la o descriere sinceră prin care să transmiți emoție, lucru care ți-ar putea aduce jobul mult dorit.

●       În încheiere, adresează mulțumiri recrutorului pentru timpul oferit și arată-ți disponibilitatea pentru perioada următoare. Așa cum prima impresie contează, un impact la fel de mare îl are și încheierea. Îți sugerăm să închei în aceeași tonalitate precum ai început. Poți folosi formulări de tipul: „Cu stimă”, „Cu recunoștință”, „Cu sinceritate”, „Mulțumesc”.

●       Nu uita să revizuiești conținutul scrisorii înainte de a-l trimite mai departe către potențiali angajatori. Cu acest prilej, asigură-te că scrisoarea ta are un conținut succint prin care transmiți foarte clar intențiile și aspirațiile tale, precum și încrederea că te potrivești pentru acele posturi. De asemenea, rezumă-te la strictul necesar și când vine vorba de informațiile personale pe care le transmiți. 

Odată ce ai reușit să identifici abilitățile dobândite pe parcursul carierei tale, nu îți rămâne decât să le expui în cea mai bună lumină și să le asociezi cu cerințele din fișa postului vizat. Astfel, în timp ce exersezi ce trebuie scris în scrisoarea de intenție vei descoperi pe parcurs și care este cea mai bună formă finală în care ea poate să ajungă.

Nu în ultimul rând, este important să reții că în momentul aplicării pentru un nou job, atât CV-ul, dar mai ales scrisoarea de intenție sunt esențiale pentru a transmite foarte limpede motivația ta de a ocupa rolul mult dorit într-o companie. Cu atât mai mult cu cât recrutarea online și posibilitatea de a lucra remote au luat un avânt puternic în perioada pandemiei și continuă pe acest trend dinamic amplificat și de progresul tehnologic.

Mai multe