Carne fiartă lent cu măsline

14 noiembrie 2012   Societate

Tocaţi două livre de carne, o duzină de măsline chinezeşti şi amestecaţi totul cu şase uncii de sos de soia, un vîrf de sare, patru uncii de vin galben, puţină ceapă şi ghimbir. Puneţi tocătura la fiert, cu puţină apă, la foc foarte mic, vreme de cel puţin patru ore; cu cît mai mult, cu atît mai bine. Cînd e aproape gata, adăugaţi patru uncii de zahăr candel şi mai lăsaţi să fiarbă un sfert de oră.

Alternativ, puneţi carnea la fiert într-un vas, cu ceapă, ghimbir şi cu puţină apă. Încălziţi lent şi lăsaţi să fiarbă îndelung. După ce dă în clocot, adăugaţi patru uncii de vin galben. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă din nou. Săraţi şi completaţi cu şase uncii de sos de soia. Adăugaţi cele douăsprezece măsline la sfîrşit, cînd fiertura scade şi capătă consistenţa unei paste. Acoperiţi cîteva momente şi adăugaţi apoi zahărul candel. Mai lăsaţi carnea pe foc un sfert de oră şi serviţi-o.

Şi găn şi lăn înseamnă deopotrivă „măslină“ (Olea europaea). Dar gănlăn e mai degrabă „măslină chinezească“ (Canarium album). Înlocuiţi carnea cu limbă şi obţineţi limbă cu măsline (chinezeşti). 
 

Mai multe