Arpagic lui Ptit Frère

21 august 2013   Societate
Content image

Policierul Jazz Belle (Gallimard, 1987), scris de Pierre Mezinski şi Corinne Bouchard sub pseudonimul „Marie et Joseph“, descrie la un moment dat o scenă, în care personajul Ptit Frère o îmbrobodeşte pe tînăra şi şarmanta Jazz Belle – o cîntăreaţă de jazz americană, aflată într-un turneu francez – arătîndu-i colecţia de viniluri şi îndrugîndu-i o poveste semi-fantastică despre ceapă: „Am citit într-o carte că Chicago vine de la un nume indian, care înseamnă «ceapă sălbatică»… Şi, culmea, Cévennes, «cebena» (cebenna, vrea să zică, numele latinesc al munţilor Ceveni – n.n.) înseamnă tot «ceapă»... Ce potriveală, nu? Îmi plac munţii Cévennes, îmi place muzica din Chicago şi… îmi place ceapa!“ Spunînd asta, Ptit Frère se apucă de gătit: o mîncare cu multă ceapă, cum altfel.

Arpagic confiat. Cumpăraţi un kilogram de arpagic congelat sau, dacă aveţi răbdare, curăţaţi un kilogram de arpagic proaspăt. Încingeţi într-o tigaie largă, la foc mediu, 2 linguri de ulei de arahide. Adăugaţi cepele nedezgheţate, 200 ml de oţet alb, 2 linguri de bulion, 2 linguri de zahăr, 2 cuişoare, o foaie de dafin, o jumătate de lingură de sare şi piper, vreo cinci ture de rîşniţă. Acoperiţi cu apă rece şi puneţi tigaia pe foc iute, amestecînd cu o lingură de lemn. Cînd începe să fiarbă, micşoraţi flacăra şi lăsaţi să scadă, fără capac, o oră. Dacă e nevoie, completaţi cu apă. La sfîrşit, trebuie să rămînă un sirop dens şi sticlos, cît să acopere cepele.

Puneţi arpagicul glasat, cît e încă fierbinte, în borcane, ştergeţi cu grijă marginile, acoperiţi cu un strat de ulei şi închideţi-le ermetic. Conservele se pot păstra la frigider cîteva săptămîni. Arpagicul e mai gustos la cîteva zile după ce a fost gătit. Se mănîncă cu carne rece, cu tocană sau, ca aperitiv, cu mezeluri iuţi şi uscate.

Mai multe