1 leu ghiocelul

17 februarie 2011   Societate

Nu ştiu cum, m-am trezit la roata maşinii cu ghiocei. Cu un ţigan care voia să-mi dea ghiocei. 5 pacheţele – 5 lei. Un pacheţel – 2 lei. Ciudată logică. Şi cum m-am enervat, am demarat. Atunci, omul m-a alergat şi mi-a dat 5 cu 5 lei.

„Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare şi tulpini erecte, lipsite de frunze, cu o singură floare în vîrf, sub formă de clopot. Galanthus nivalis are în jur de 15 cm înălţime şi înfloreşte în ianuarie şi februarie în zonele temperate nordice. Bulbul este globulos, acoperit cu tunici brune. La baza tulpinii se află două frunze verzi-albăstrui, liniare, plane, slab carenate. Floarea albă este actinomorfă, bisexuată, are şase petale, cele trei exterioare fiind mai mari şi mai convexe decît cele interioare. De asemenea, cele interioare au cîte o maculă verde verzuie sau gălbuie, în funcţie de specie, situată apical. Pe cele şase antere se deschid pori sau şanţuri. Ovarul este format din trei celule, iar din el rezultă o capsulă tricelulară. Răspîndirea se face prin bulbi, fie prin diviziunea atentă a lor cînd planta este matură, fie prin mutare cînd planta este în hibernare, imediat după ce frunzele se ofilesc; se poate răspîndi şi prin seminţe.

Există numeroase varietăţi de ghiocei, cu flori simple sau duble (Galanthus nivalis f. pleniflorus «Flore Pleno»), care diferă în principiu prin mărime şi floare şi prin perioada de înflorire cu flori duble.“

Mai multe