Discuri nominalizate la premiile ICMA 2022 (I)

22 noiembrie 2021   Regimul artelor și munițiilor

În 16 noiembrie au fost anunțate nominalizările la premiile International Classical Music Awards (ICMA), ediția 2022. Este vorba despre unele dintre cele mai prestigioase premii ale industriei discografice europene, avînd ca notă distinctivă că premiile sînt acordate de un juriu complet independent de industria discografică, alcătuit din jurnaliști specializați în muzica clasică, reprezentînd 20 de publicații/site-uri/posturi de radio din întreaga Europă. Fac parte din acest juriu, reprezentînd Radio România Muzical, din 2019.

Pentru ediția 2022, au fost supuse jurizării apariții între 1 noiembrie 2020 și 31 octombrie 2021. Un disc care are votul a cel puțin doi membri ai juriului (care lucrează complet independent unii de alții) se consideră a fi nominalizat la premiile ICMA. Pentru ediția 2022, 377 producții au fost nominalizate, la cele 16 categorii ale competiției – 14 rezervate discurilor și două, DVD-urilor cu producții video.

Printre aceste nominalizări, apar numele unor artiști și compozitori români: Cvartetul Arcadia, dirijorul Cristian Măcelaru, Corul Madrigal, pianista Raluca Știrbăț, violistul Adrian Stanciu (alături de Trio Lontano), precum și lucrări de George Enescu interpretate de violonistul francez David Grimal și pianistul german Alexander Krichel.

Cvartete de Mieczysław Weinberg cu Cvartetul Arcadia

În 8 ianuarie 2021, casa britanică Chandos a publicat primul volum al integralei cvartetelor de Mieczysław Weinberg, în interpretarea cvartetului românesc Arcadia, ai cărui membri, violoniștii Ana Torok și Răzvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Torok, sînt muzicieni din Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Cvartetul Arcadia fiind ansamblu în rezidență al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” din București.

Cvartetul Arcadia este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, la nivel internațional. Înființat în 2006 la Cluj, pe cînd cei patru membri ai săi erau studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, a cucerit premii la importante concursuri de mare calibru și și-a construit o discografică apreciată laudativ de critica internațională. Colaborează din 2017 cu casa britanică Chandos, pentru care a înregistrat integrala cvartetelor de Bela Bartok.

Invitația de a înregistra integrala cvartetelor de Mieczysław Weinberg a venit din partea casei Chandos și pot spune că a fost o idee care s-a potrivit mănușă pentru stilul pasional și pasionant de interpretare al Cvartetului Arcadia. Primul volum, cuprinzînd Cvartetele cu numerele 2, 5 și 8, a fost înregistrat în martie 2020, chiar în perioada cînd pandemia COVID-19 începea să închidă sălile de concerte, viața, în general.

Interesul publicului, în general, pentru muzica lui Mieczysław Weinberg este de dată recentă. Compozitorul a trăit între anii 1919 și 1996, mai curînd marginalizat, lovit din plin de vicisitudinile istoriei. S-a născut la Varșovia într-o familie evreiască în care tatăl locuise pînă în 1916 la Chișinău și care, mai mult ca sigur, cunoștea și vorbea limba română. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu a plecat spre vest, ci spre est, refugiindu-se în Ucraina, apoi rămînînd pe teritoriul Uniunii Sovietice pînă la finalul vieții. A fost unul dintre apropiații lui Dmitri Șostakovici, cu care a împărțit și anumite asemănări stilistice, și prigoana stalinistă. Lucrările lui Mieczysław Weinberg au rămas uitate pînă spre anii 2000, cînd publicul Europei a reînceput să redescopere muzica sa, ce a oferit surpriza unui compozitor extrem de talentat, cu un limbaj în mare parte accesibil, fără a fi însă simplist, un soi de puzzle stilistic, „un fel de colaj de stiluri și de influențe, dar felul în care colajul este realizat este unul atît de personal și atît de bine conturat, încît devine propriul lui limbaj, cumva”, după cum îl descria violistul Traian Boală, membru al Cvartetului Arcadia.

Găsim, de fapt, în muzica lui Weinberg, atmosfera Uniunii Sovietice, așa cum a văzut-o Mieczysław Weinberg, o lume a contrastelor, a viselor și morții, o lume în care sensibilitatea și ororile unui regim criminal se împlinesc.

Cvartetul Arcadia a ales să pună accentul pe oniric, mai curînd decît pe concretețea  acestei lumi.  Discursul lor este atent construit și te poartă într-o călătorie pasionantă într-un univers pe care românii îl înțeleg, poate, mai bine decît un ascultător din Europa vestică.

BBC Music Magazine a acordat în februarie 2021 cinci stele primului volum al seriei, iar acum albumul a primit și o nominalizare la premiile ICMA – recunoaștere a unei valori certe. În prezent, Cvartetul Arcadia înregistrează în Marea Britanie al doilea album al integralei Mieczysław Weinberg.

Puteți asculta albumul, însoțit de un interviu cu Traian Boală, aici.

The Art of Life cu pianistul Daniil Trifonov

De asemenea cu o nominalizare la premiile ICMA 2022 este și albumul Bach – The Art of Life, semnat de pianistul rus Daniil Trifonov pentru casa Deutsche Grammophon; lansarea discului a avut loc pe 8 octombrie 2021.

Este unul dintre discurile care cred că merită ascultate de cei care iubesc jocul inteligent al muzicii. Pentru că avem un joc inteligent între lucrările marelui Johann Sebastian și cele ale fiilor săi, Johann Christian, Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christoph Friedrich. Dar și un joc între piesele poate mai frivole din albumul pentru Anna Magdalena Bach și monumentala „Artă a fugii”, lucrarea emblematică ce încheie catalogul opusurilor lui Johann Sebastian Bach.

Arta vieții este arta iubirii pentru Daniil Trifonov care declară: „acest album vorbește, în multe feluri, despre dragoste: cea romantică dintre Johann Sebastian și prima și a doua lui soție, cea familială, dintre părinți și copiii lor; și, apoi, despre dragostea pentru Creator”.

Specializat mai curînd în muzica marilor romantici, Daniil Trifonov abordează cu curaj și repertoriul transparent și, de fapt, foarte solicitant, al stilului baroc. La două zile după lansarea albumului Bach, Trifonov primea la Berlin un premiu Echo Klassik pentru Silver Age, discul său apărut în noiembrie 2020: o mare distanță între muzica lui Prokofiev , Skriabin, Stravinski, și etericul Bach!

Pe primul disc al albumului Bach – The Art of Life avem ocazia să descoperim piese rar cîntate astăzi, semnate de fiii lui Bach, printre care și Variațiunile pe tema „Ah, vous dirai-je, maman” de Johann Christoph Friedrich Bach, aceeași temă pe care și-a scris mult mai cunoscutele sale variațiuni Wolfgang Amadeus Mozart. Îl simțim și parcă-l vedem pe Trifonov jucîndu-se în această muzică senină și transparentă, pe care o redă cu simplitate și eleganță.

Fără îndoială, centrul de greutate al albumului este „Arta fugii” de Johann Sebastian Bach, lucrarea lăsată neterminată de autor, într-o versiune finalizată chiar de Trifonov pe acest disc. Mă gîndesc că fără preambulul lucrărilor „mai ușoare” de pe primul disc, exista riscul ca albumul să nu fie atît de ușor vandabil.

Poate că, într-adevăr, astăzi, e un efort să asculți și să înțelegi această capodoperă de aproximativ 70 minute în care Bach experimentează tot ceea ce muzica a fost și va fi după el. O fugă, acele voci care se împletesc într-un discurs în care par să se caute, să-și răspundă, poate părea astăzi extrem de austeră – închipuiți-vă 14 asemenea construcții înlănțuite, fiecare respectînd și regula secțiunii de aur, și, mai mult decît atît, transmițînd o emoție subtilă, care ridică ascultătorul către o lume în care contează mai mult spiritul decît concretețea acestei lumi.

Unii comentatori internaționali au notat că Trifonov propune o soluție nonconformistă pentru interpretarea „Artei fugii”. Nu aș spune același lucru: Trifonov este nonconformist în măsura în care el dorește să dea sens „Artei fugii” pentru oamenii de astăzi, punînd multă emoție și inteligență în discursul său, mult mai multă decît austeritate. Da, o versiune care merita măcar o nominalizare la un premiu important și o ocazie pentru toți, măcar acum, în prag de Crăciun, de reflecție asupra divinului din noi, în acordurile muzicii lui Bach.

„Arta fugii” de pe acest album poate fi ascultată aici.

Ambele discuri sînt disponibile pentru audiție pentru platformele de streaming online, iar albumul Bach – The Art of Life este disponibil în România și în format fizic, în magazinele de specialitate sau online, de exemplu, pe emag.ro, atît ca CD, cît și ca vinyl.

Mai multe