„Deși a fost o ediție distanțată, noi ne-am simțit mai uniți ca oricînd” -interviu cu Patricia BUTUCEL, directorul festivalului Rocanotherworld

Rocanotherworld este unul dintre (foarte) puținele festivaluri de la noi care au avut o ediție și în 2020, anul pandemiei. Ce v-a convins s-o puneți la cale? Cît de greu a fost – pentru organizatori, pentru participanți, pentru public? Cum a ieșit?

Rocanotherworld a fost mereu un festival care a uimit, începînd cu noi, echipa. Deși de fiecare dată anticipam atașamentul publicului față de valorile pe care le promova și de festivalul în sine, mereu am avut parte de surprize plăcute.

Anul trecut, în primăvară, cînd au venit restricțiile, am fost destul de relaxați în privința festivalului și am dorit să luăm lucrurile ca atare, fără stres sau presiune că trebuie să facem ceva. Oricum acest „trebuie” nu ne place și nu îl avem în vocabular. Mereu am făcut tot ce am întreprins pentru că am simțit. De la finalul lunii februarie și pînă la jumătatea lunii mai oprisem orice fel de pregătiri privind ediția următoare. Ne ocupam oricum cu evenimente și deja aveam cîteva anulări sau amînări din cauza pandemiei, așa că nu doream să ni se taie aripile și să nu le putem face, așadar, am preferat să ne oprim noi.

Din momentul în care au început să umble zvonurile în industrie privind relaxările măsurilor de siguranță, am început să regîndim și noi întregul concept. Practic au fost trei săptămîni în care am book-uit artiștii, am confirmat partenerii și am anunțat că festivalul va avea loc. De dorit e clar că în adîncul sufletului ne doream cu toții să se întîmple, însă, totodată, am vrut să o facem într-o manieră responsabilă și asumată. Am avut cîteva zile în care am cîntărit toate riscurile și abia în final am luat o decizie de comun acord. Ceea ce ne-a convins să o facem a fost faptul că nu aveam limite. Nu aveam bilete vîndute, nu aveam artiști anunțați, nu aveam parteneri comunicați. Lucrul acesta ne-a permis să reconfigurăm totul în parametrii cei noi. Efectiv, fiecare lucru pe care îl făceam îl suprapuneam pe noile reguli. Am schimbat locația pentru a putea îngrădi spațiul și pentru a limita numărul de participanți la 500. Înainte, festivalul avea loc la baza pîrtiei din Iași. Acolo nu aveam nici o șansă să putem implementa aceste reguli. Am redus durata zilei de festival, încît să ne încadrăm în numărul de ore impus de autorități și am ales artiștii în aceste condiții. Dacă, în mod normal, aveam opt - nouă trupe pe seară la scena mare, acum ne-am restrîns la trei, iar tocmai de asta am mărit durata festivalului cu o zi și l-am amînat cu o săptămînă față de perioada inițială.

                                                                  Foto: The Phope

Am avut foarte mari emoții și datorită faptului că am schimbat intrarea liberă în acces cu bilet deoarece nu știam cum va reacționa publicul. Însă faptul că abonamentele au fost sold out în trei-patru ore ne-a confirmat că publicul înțelege contextul și este alături de noi. La fel au fost și trupele, care concertau pro bono pînă în 2019, iar anul 2020 a făcut ca Rocanotherworld să își schimbe poziționarea față de acest aspect, tocmai pentru că voiam să îi sprijinim și să îi încurajăm să existe în continuare.

În cadrul ediției din vară ni s-a confirmat încă o dată și calitatea oamenilor care vin la noi. În ceea ce privește desfășurarea, și acesta a fost un motiv de semi-panică. Nu știam cum vor percepe participanții măsurile acestea complet noi, care nu erau deloc asociate cu un festival. Purtarea măștii era obligatorie, trebuia să stai jos și locurile erau distanțate. Însă muzica a unit, iar asta se citea în ochii celor prezenți și în glasurile artiștilor. Deși a fost o ediție distanțată, noi ne-am simțit mai uniți ca oricînd.

                                                                   Foto: The Phope

Ce se întîmplă acum, la acestă ediție online, de iarnă, a festivalului?

Rocanotherworld Winter Edition aduce cu sine concertele trupelor care au fost pe scena festivalului în iunie 2020. Vom replica ediția din vară și vom muta offline-ul în online. Ne dorim să ajungem la un număr mult mai mare de oameni, pentru că știm cu toții că anul anterior a produs schimbări majore.

Cele 14 concerte vor fi difuzate în ordinea cîntării din vară, tocmai pentru a putea reproduce cît mai mult ceea ce o parte dintre noi am putut asculta deja. Ne bucură și mai tare faptul că putem să repetăm inclusiv cauza caritabilă din 2020, și anume să ajungem la 500 de familii din comuna Lungani.

Cum putem urmări concertele online? Ce artiști vom vedea? Sînt ei deja „fideli” ai festivalului sau avem parte și de noutăți? Ce tipuri de bilete există?

Concertele vor putea fi vizionate pe platforma Overground Showroom, începînd cu 20 ianuarie 2020 și pînă pe 24 ianuarie 2020. Fiecare concert va putea fi văzut pentru încă 48 de ore de la data lansării, tocmai pentru a veni în ajutorul celor de acasă care nu se pot conecta la o oră fixă. Toate trupele invitate în vară fac parte din lista lungă de artiști care au concertat pro bono în anii anteriori și, fiind un context aparte, ne-am dorit să schimbăm direcția și să îi susținem. În următorii ani vrem să reinvităm toate trupele care au crezut în noi și care au fuzionat cu cauzele noastre.

Programul pe zile este:

20 ianuarie: Toulouse Lautrec, Robin and the Backstabbers
21 ianuarie: Lucia, Pinholes, Byron
22 ianuarie: Fine, It’s Pink, Eyedrops, Argatu’
23 ianuarie: Ana Coman, Jurjak, Luna Amară
24 ianuarie: Om la Lună, Les Elephants Bizarres, The Mono Jacks

Biletele se pot procura în avans de pe platforma iabilet.ro și pot fi achiziționate atît pe zile, cît și sub formă de abonament, iar ele pot susține fie artiștii, fie cauza caritabilă, fie ambele. Ne bucurăm tare mult să vedem un astfel de interes crescut din partea oamenilor. Aproape avem același gol în stomac precum cel din vară.

                                                                  Foto: The Phope

Rocanotherworld a avut mereu și o componentă caritabilă, de implicare în viața societății, de mobilizare. Ce acțiuni de acest fel ați organizat, pînă acum, și ce se va întîmpla luna aceasta?

La finalul lunii ianuarie vom reveni în cele patru sate din comuna Lungani. Am fost în iulie 2020 la ei și revenim și acum să ajutăm cele 500 de familii care provin din medii defavorizate. Acestea fac parte din mai multe categorii vulnerabile, minorități, persoane în vîrstă sau cu handicap, iar numărul membrilor unei familii ajunge și la 12 sau 13 persoane. Foarte mulți dintre ei nu au electricitate sau apă curentă și trăiesc doar din ajutoarele sociale. Încă din vară am venit în sprijinul lor cu ajutorul partenerului principal al festivalului cu peste nouă tone jumătate de produse alimentare, materiale sanitare și de igienă. Acum vom suplimenta ajutorul acesta și cu lemne pentru fiecare familie în parte. Știm că ne așteaptă patru zile pline, alături de voluntarii noștri, însă abia așteptăm să fim pentru ceilalți, așa cum ne place nouă.

Fiecare festival are atmosfera lui specială. Care este „spiritul” Rocanotherworld? Cum încercați să-l păstrați în astfel de vremuri atipice?

Cred că spiritul și ceea ce face special festivalul nostru este faptul că este autentic, uman și are un nucleu real. La noi a fost Roca, cel care ne-a inspirat pe mulți să facem lucrurile să se întîmple, să credem în bine și să ne dorim să îl împărtășim mai departe, către ceilalți. A fost ca un bulgăre care a crescut an de an într-un om de zăpadă absolut superb. Toate aceste lucruri au dat direcția mai departe, să ne ghidăm pe valori precum be curious, be different, be for others. Dacă le analizezi, îți spun tot. Oamenii se aliniază după ele. Și am realizat că avem nevoie cu toții de exemple frumoase, mai ales cînd ceea ce auzim și vedem în jur nu sînt chiar cel mai roz. Și nouă ne place negru, însă acel negru frumos și elegant de unde se vede lumina mai bine. De unde poți să zici shine on și să simți emoție.

                                                                   Foto: The Phope

Ce ați pierdut și ce ați cîștigat, ca festival de muzică, în pandemie?

Cred că este important să vezi partea plină a paharului, oricît de clișeic ar suna. Pentru noi, 2020 chiar a fost un an de maturitate. Ne-a poziționat și a fost o lecție că lucrurile au un scop și un sens. Cu siguranță, ne-a permis și flexibilitatea festivalului. Avem mulți prieteni din industrie și știm colegi de la alte festivaluri care, deși și-au dorit, nu s-au putut recalibra pentru pandemie, oricît ar fi încercat. Tocmai pentru că avem astfel de povești, ar trebui să fim și mai recunoscători de faptul că s-a întîmplat. Și sîntem.

Poate singura pierdere a fost faptul că nu am mai putut să fim împreună cu tot publicul Rocanotherworld din anii anteriori. De ei ne este tare dor și abia așteptăm să-i reîntîlnim în condiții mai normale, care vor veni, cu siguranță.

Planuri pentru Rocanotherworld 2021?

Deja plănuim ediția din 2021, iar pentru început vom gîndi totul conform rețetei de anul trecut, încît, dacă contextul o va permite, să îl putem crește și noi. Sîntem flexibili cu siguranță și ne vom adapta timpului.

a întrebat Anda DOCEA

Mai multe