Un Goncourt românesc

7 august 2013   La zi în cultură

Care sînt obiectivele acestui Premiu Goncourt românesc?

Aflată sub patronajul Academiei Goncourt, selecţia românească a listei Goncourt se bazează pe un principiu simplu: un juriu format din studenţi la literatură şi civilizaţie franceză, din universităţile româneşti, decernează premiul pentru cel mai bun roman francez ales dintre cele reţinute de Academia Goncourt. Acest proiect este fructul unei colaborări interuniversitare la nivel naţional. El urmăreşte să-i pregătească pe studenţi să analizeze critic opere literare contemporane şi să-i cunoască pe marii autori francezi de astăzi.

Cum se va decide cartea premiată?

Cîte zece studenţi din şase universităţi româneşti cu departamente de literatură franceză (Bucureşti, Craiova, Timişoara, Sibiu, Cluj, Iaşi) participă la această selecţie. La jumătatea lunii septembrie, după ce studenţii vor fi citit cele aproximativ cincisprezece cărţi propuse de lista oficială Goncourt, se va proceda, alături de profesorii lor, la o analiză critică a romanelor respective. Apoi, fiecare grupă de studenţi îşi va alege un reprezentant care va veni, pe 31 octombrie, la Bucureşti, pentru a susţine selecţia grupei, în cadrul juriului final. Va fi o dezbatere cu uşile închise, moderată de o personalitate a literaturii franceze şi de scriitoarea Gabriela Adameşteanu, preşedinta de onoare a acestei ediţii.

Care e impactul pe care îl aşteptaţi pentru piaţa de carte?

Pe termen scurt, premiul îşi propune să inducă studenţilor anumite competenţe: să vorbească despre un autor, despre o carte, să abordeze anumite problematici ale literaturii franceze contemporane, să participe la o dezbatere, să înveţe să-şi justifice anumite preferinţe literare etc. Pe termen lung, sperăm să putem face cunoscut publicului din România un mare autor francez, prin intermediul unei traduceri publicate la o editură de aici. Cartea respectivă va fi lansată în prezenţa autorului premiat în cursul anului 2014. În sfîrşit, pe termen mai lung, vrem să aducem la cunoştinţa cititorilor din România ce e mai nou şi mai bun pe scena literară franceză.

Bertille Détrie conduce Biroul Cărţii din cadrul Institutului Francez de la Bucureşti.

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe