„Un act de înlăturare a ignoranţei“
Care este conceptul proiectului „Sights and Sounds: Global Film and Video“, din care face parte expoziţia pe care o coordonaţi?
Creat de curatorul Jens Hoffmann, e un proiect cu o formulă simplă: 25 de curatori din 25 de ţări au fost invitaţi să conceapă mici expoziţii de artă video; în perioada 8 noiembrie 2013 – 5 februarie 2016, vor fi proiectate 100 de lucrări. Artă video proaspătă, patru lucrări din fiecare ţară implicată, expuse timp de o lună într-un cinema în miniatură instalat în Jewish Museum de la New York. Un proiect ieftin, cu miză puternică. Eşti imediat conectat la practici artistice noi, venite din locuri îndepărtate: Cambodgia, Nigeria, Egipt, Polonia, Brazilia... Nu vezi pe această listă ţări ca Franţa sau Germania. E un act de înlăturare a ignoranţei, un gest care ne vorbeşte despre noi istorii ale artei, care stau să se scrie, cu centre de greutate uşor modificate, şi despre noi pieţe posibile de artă.
Cum aţi ales cele patru lucrări din expoziţie?
Lucrările selectate au în comun o sensibilitate a cărei origine pare să se plaseze în avangardele istorice. Se raportează discret la politic, oferind mediului vizual mici gesturi provocatoare: fie că vorbim de istorii oficiale care, puse faţă în faţă şi rostite, riscă să se contamineze şi să se anuleze într-un act Dada pur, ca în cazul artiştilor Anca Benera şi Arnold Estefan în Pacta sunt servanda; ori de încercările de a crea un nou imn naţional, cum se întîmplă în Before a National Anthem al artistei Irina Botea. Pavel Brăila face o cronică a Chişinăului de astăzi. Mona Vătămanu şi Florin Tudor, în The Rite of Spring, filmează mut jocul cu focul, „de-a războiul“, al copiilor, primăvara, cînd puful de plop invadează, ca o zăpadă ameninţătoare, oraşul.
Cît de cunoscuţi sînt aceşti artişti la New York?
New York-ul este încă unul dintre principalele locuri în care artiştii se fac cunoscuţi. Dar centrele importante de manifestare ale artei continuă să apară în cele mai neaşteptate locuri. Toţi aceşti artişti nu ar fi ajuns la New York dacă nu erau deja cunoscuţi şi cu o voce puternică.
Daria Ghiu este critic de artă şi curator.
a consemnat Matei MARTIN