The best you can get

30 aprilie 2014   La zi în cultură

Ce v-a atras la această piesă despre experienţa maternităţii?

Habemus bebe nu-i o piesă. N-avem personaje, conflict, poveste. Este o colecţie de texte care au în comun tema maternităţii. Cum zicem noi în comunicatul de presă: „Ar fi putut să fie următorul volum de poezie al Elenei Vlădăreanu.“ Numai că e un volum care va ajunge la cititor (scuze, dar nu găsesc alt termen) în altă formă. Nu e o carte tipărită pe hîrtie, e una performată. Poate va fi şi tipărită, habar nu am. Dar, să fie clar, Elena nu s-a apucat de scris teatru. Cel puţin nu în forma clasică. Din 2009, de cînd a publicat volumul spaţiu privat, ne tot gîndeam la o formă de performance plecînd de la textele din volum. Dar n-am ajuns niciodată la un concept de spectacol agreat de ambele părţi. La un moment dat, voiam să facem un eveniment de strîngere de fonduri pentru viitorul performance spaţiu privat, la care Elena urma să citească/să performeze noile texte. După ce am citit şi eu o parte din noile texte, i-am propus să dezvolte tema, să facem spectacol din astea noi. Mai ales că ea vedea textele puse în diverse contexte care ţin mai degrabă de spectacol, decît de literatură. Strînsese diverse materiale audio-video, link-uri, fragmente din cărţi, studii.

Ce-aţi înţeles, din piesă, despre rolul de mamă?

Spre norocul meu (sau ghinionul, dacă priveşti din punct de vedere financiar), n-am mai fost angajat cu program şi salariu fix din ziua în care s-a născut fiică-mea. Ce am înţeles din rolul de mamă, am înţeles deja de acasă. Ce n-am înţeles probabil că va rămîne veşnic neînţeles. Eu am încercat să mă apropii de texte prin experienţa de tată. E un pic altceva, dar e the best you can get.  

Cum e, ca regizor, să lucraţi pe un text scris de soţia dvs.?

E un text scris de Elena, dar e un spectacol pe care l-am făcut împreună. Mai greu a fost cu treburile casnice, pe parcursul repetiţiilor. La un moment dat, ajunsesem să comunicăm pe Internet. Eu îi scriam mesaje noaptea, cînd ea dormea, ea le citea dimineaţa, cînd dormeam eu.

Robert Bălan este regizor. A montat spectacolul Habemus bebe pe texte de Elena Vlădăreanu.

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe