Sute de filme şi mulţi invitaţi

28 septembrie 2011   La zi în cultură

Cu ce începe Anim’est? 

Festivalul va debuta cu un film românesc de lungmetraj: Crulic, documentarul de animaţie al Ancăi Damian, va deschide Anim’est 2011 (vineri 7 octombrie, ora 19,00, Cinema Patria), după ce în august a fost prezentat şi premiat la Locarno. E un gen care „se poartă“ (Persepolis şi Vals cu Bashir sînt două exemple remarcabile) şi care e foarte ofertant din punct de vedere estetic. 

La ce să ne aşteptăm anul acesta? 

Anim’est 2011 continuă tradiţia anilor anteriori cu secţiunile competitive, cu o secţiune dedicată unei ţări invitate (Polonia anul acesta, cu o oferta foarte bogată de retrospective de scurt şi lungmetraj), studioul invitat – tot din Polonia (SE-MA-FOR), cu sute de filme din întreaga lume, cu mulţi invitaţi (printre ei – oscarizata Joan C. Gratz sau regizorul american Shane Acker, realizatorul unui extraordinar de frumos film – 9), cu filme pentru copii. 

Ce noutăţi aduce această ediţie? 

V-am pregătit „manifestări“ de graniţă, care îmbină concertul cu proiecţia de film: o proiecţie de scurtmetraje mute, acompaniate live, la orchestră – eveniment rar în peisajul cultural românesc. E vorba pe de o parte de unul dintre pionierii şi geniile incontestabile ale animaţiei mondiale – Ladislas Starewitch –, ale cărui filme continuă să fascineze şi azi; iar pe de altă parte e vorba de cvartetul sloven Vlasov’s Best Friend, care au compus partituri originale pentru filmele mute ale lui Starewitch. 

Anim’est 2011 se internaţionalizează şi vine cu o provocare şi o locaţie inedită: Chişinău, unde va avea loc un mini-anim’est (3-6 noiembrie), o idee care în primăvară părea nebunească, dar care e din ce în ce mai aproape de concretizare. Şi, cine ştie, poate că în anii viitori mini-anim’est-ul de la Chişinău va deveni la fel de mare ca cel din Bucureşti.  

Laurenţiu Brătan este critic de film, preşedinte Este’n’est. 

a consemnat Ana Maria Sandu

Mai multe