Supă de racolare, la Lapérouse

30 ianuarie 2014   La zi în cultură

„A propus Lapérouse, unde nu fusese niciodată, fiindcă era la doi paşi de bancă, iar un agent secret care se respectă nu îşi putea invita noul colaborator la un meniu fix de nouă franci, cu serviciul inclus. (…) Valentine era pierdută în vastitatea meniului. Ce să comanzi în acest templu al hranei? Avea aerul că vrea să spună: «Ajutaţi-mă, totuşi, dumneavoastră, care mîncaţi zilnic în astfel de localuri.» Portarul a rîs în sinea lui. Ultimul ospăţ pe care şi l-a permis a fost cu zece ani în urmă, cînd l-a părăsit soţia; din păcate, nu-i era foame. «De ce să nu începem cu o supă garbure?» a propus el, la nimereală. «Ce-i asta?» Habar n-avea. Nu avea decît să încerce, toanta, şi după aia o să ştie. «Asta să fie!» Ea a comandat, pînă la urmă, o garbure şi un chateaubriand, chit că nu prea i-a plăcut supa, iar o friptană i se părea comestibilă doar dacă arăta ca o talpă.“

Decojiţi şi tăiaţi în cuburi patru cartofi, doi morcovi şi doi napi. Tocaţi două haşme şi doi căţei de usturoi. Tăiaţi în fîşii foile verzi de la un sfert de varză şi frunzele unei tulpini de ţelină. Trageţi la tigaie, în trei linguri de untură de raţă, toate legumele, mai puţin varza. Lăsaţi-le 15 minute, la flacără mică. Puneţi la fiert într-o oală doi litri de apă. Adăugaţi varza, legumele sotate şi 300 gr de fasole galbenă, congelată. Acoperiţi şi fierbeţi încet o jumătate de oră. Adăugaţi apoi două pulpe confiate de raţă şi 200 gr de bobi verzi, proaspeţi sau congelaţi. Săraţi, adăugaţi o priză de boia iute de Esplette şi lăsaţi să fiarbă încă 30 de minute.

Scena „racolării“ – din romanul Le Pipelet n’a pas pipé (1974) al lui Jean Sareil, specialist în Voltaire şi autor de romane poliţiste – are loc în legendarul restaurant parizian Lapérouse, fondat în 1766, cînd Revoluţia nici nu se născuse.

Mai multe