Seneca pentru tineri

8 ianuarie 2014   La zi în cultură

Care e povestea din spatele audiobook-ului Seneca. Rămîi cu bine – Scrisori către Lucilius?

Povestea a început cu o carte ilustrată de studenţi de la Arte şi care ar fi trebuit să deschidă o serie numită „Filozofie desenată“. După o experienţă nereuşită cu tipografia, ne-am gîndit la un audiobook. Lui Victor Rebengiuc i-a plăcut ideea promovării acestui text printre tineri şi a fost de acord să fie vocea lui Seneca.

De ce Seneca?

Din moment ce alegi să publici un stoic este clar că e ceva moralizator. Dar felul în care Seneca îşi exprimă învăţăturile nu sună ca o morală şi este pe înţelesul fiecăruia. M-a întrebat prietena fetiţei mele de 13 ani: „Despre ce e cartea?“ şi i-am zis că sînt nişte scrisori trimise acum 2000 de ani de un filozof prietenului său şi că abia acum au ajuns la noi. L-am ales pe Seneca pentru că multe dintre lucrările lui scrise s-au păstrat, dar mai ales pentru că răspunde la întrebări pe care ni le punem noi înşine, atingînd multe probleme, inclusiv pe aceea a educaţiei naţionale, spre exemplu. Textele lui Seneca ni se par potrivite pentru a le vizualiza (în grafică – vederi, stick-uri, insigne, în filmuleţe mici – gen reclamă socială) şi a le promova. Pentru că dorim să ne adresăm în special tinerilor din licee.

Ce mai pregătiţi?

Avem deja patru colaboratori la ilustrarea mai multor cărţi care vor ieşi în aceste prime luni: Scrisori către Lucilius (două volume), Despre liniştea spiritului şi Despre tihnă, Despre mînie, Despre fermitatea înţeleptului şi Despre providenţă, Despre viaţa fericită şi Despre scurtimea vieţii şi Rămîi cu bine (Epistole alese). Neavînd experienţă în domeniul editorial – doar norocul unor oameni buni şi binevoitori, care ne sprijină cu sfaturi (precum Dana Moroiu şi echipa de la Baroque Books&Arts şi Ina Dumitrache de la RFI) –, vom merge înainte cu paşi mici. 

Anastasia Staicu este redactor-şef al Editurii Seneca.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe