Schimbări greu de controlat

12 iunie 2013   La zi în cultură

Care e profilul Festivalului „Pelicam“?

Informaţional şi, prin urmare, educaţional. Scopul este de a dezvolta, în Tulcea, la intrarea în Delta Dunării, un eveniment cu un conţinut ales exigent, pentru a atrage atenţia publicului român şi a celui local asupra problemelor ce ţin de mediu. Dar dorim şi să evidenţiem ceea ce se întîmplă şi în alte ţări, respectiv iniţiativele care ţin de punerea în valoare şi de îngrijirea mediului în care trăim. Filmul îţi oferă această şansă, aceea de a învăţa mai uşor anumite lucruri, într-un mod ludic şi artistic. Alegerea oraşului Tulcea şi proximitatea Deltei Dunării ni s-au părut potrivite pentru acest lucru. Zona este superbă, dar este victima unor schimbări greu de controlat.

Cum alegeţi filmele din competiţie?

Vom prezenta filme din diferite zone. Pericolul cel mai mare ar fi să cădem în capcana de a arăta o succesiune de probleme care, într-un fel, ar demoraliza publicul nostru. Realitatea cea mai cruntă trebuie scoasă în evidenţă pentru a conştientiza unele lucruri. În sensul acesta, „Pelicam“ este un festival militant; aşadar, vrem să arătăm filme care denunţă anumite abuzuri. Dar la „Pelicam“ sînt şi multe filme mai pozitive, să zicem. De exemplu, filmul norvegian din deschiderea acestei ediţii prezintă o poveste extrem de proaspătă şi energizantă: doi tineri au supravieţuit nouă luni aprigei ierni norvegiene, pe o insulă arctică. Şi-au construit o cabană din lemn şi din alte materiale aduse de valuri către mal.

De ce e nevoie de un festival militant, pe teme ecologiste?

În primul rînd, pentru că dezvoltarea României este haotică. Nu numai în oraş, ci peste tot. Excepţiile sînt rare şi merită puse mai mult în valoare. Sînt multe teme fierbinţi. Anul trecut, am organizat o dezbatere pe tema gazelor de şist, împreună cu Asociaţia „Vira“, iar anul acesta, tot ei vor ţine un workshop de organizare comunitară.

Benjamin Ribout este jurnalist. A iniţiat Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni „Pelicam“. Ediţia a doua are loc între 14 şi 16 iunie la Tulcea.

a consemnat Matei MARTIN

Foro: Lucian Muntean

Mai multe