Rusty Heart Tour

6 martie 2013   La zi în cultură

Ce s-a schimbat în ultimii doi ani, de cînd înregistraţi împreună?

Albumul nostru de debut, Now In Stereo, are doi ani şi ceva, EP-ul, Fortunes, puţin peste un an. Dacă s-a schimbat ceva s-a schimbat în bine, şi anume, în nevoia românilor de concerte. Am concertat tot mai des şi în tot mai multe oraşe. Spre ce ne îndreptăm e greu de spus cu exactitate, dar ştim că lucrăm cu spor la noul album, iar acest lucru ne place.

Cum evaluezi scena rock-ului românesc în acest moment?

Apar trupe noi şi multe dintre ele sînt foarte bune. Menţionez aici Lights Out! – nişte tineri clujeni cu mult talent, şi The Noise – o trupă foarte inspirată din Sibiu, pe care am văzut-o de trei ori şi parcă de fiecare dată mi-a plăcut mai tare. Ce nu funcţionează ştim cu toţii. La vedere – mult glamour, cînd de fapt e doar o spoială pe faţa unei industrii pline de probleme şi neajunsuri.

Aţi început, în sfîrşit, să cîntaţi şi în limba română...

Da. De mai bine de un an, deşi parcă ne certaţi pentru că n-am făcut-o pînă acum. Eu am decis să cînt în limba engleză, cu foarte mulţi ani în urmă. Pe-atunci, casele de discuri nu concepeau să susţină o formaţie cu un repertoriu în altă limbă decît în cea autohtonă. La fel cum se încăpăţîna şi industria muzicală din România să nu-şi susţină artiştii. Singura scăpare era Occidentul. Or, ca să reuşeşti afară, trebuia să cînţi într-o limbă pe care s-o înţeleagă toţi. După ani de zile de încercări – ani în care Occidentului i s-a cam rupt – am decis că ar fi momentul să înapoiez ceva unicului susţinător real al eforturilor noastre: publicul de-acasă. Un prim pas a fost făcut cu EP-ul Fortunes. O să mai urmeze şi altele.

Doru Trăscău este vocalistul trupei The Mono Jacks. Găsiţi datele concertelor din turneul „Rusty Heart Tour 2013“ la www.themonojacks.com.

a consemnat Marius Chivu

Mai multe