„Puterea unei poveşti e universală“

15 octombrie 2014   La zi în cultură

Ce înseamnă organizarea unui eveniment ca „The Power of Storytelling“ şi cît de uşor îi convingeţi pe invitaţi să vină la Bucureşti?

După patru ediţii – destul de uşor. Multora li se pare exotic şi fascinant că există un grup de oameni în România pasionaţi de munca lor şi se bucură că au ocazia să îi cunoască. Cei care se întorc spun că revin, şi pentru că zilele din Bucureşti sînt o bombă de energie.

Încrederea în puterea poveştilor (într-un moment în care se tot cîntă prohodul presei) are vreo legătură cu spaţiile geografice?

O întrebare complicată, la care am să răspund şi cu da, şi cu nu. Dărnicia şi vulnerabilitatea cu care spunem unele poveşti – cele personale, cu siguranţă – sînt mai abundente în spaţiul geografic vestic (mai ales în cel american). Dar puterea unei poveşti de a te apropia de realitatea altor oameni, de a construi legături prin empatie, e universală. Trebuie doar să ne facem mai mult curaj şi să depăşim lipsa de încredere unii în alţii, unul dintre cele mai crunte blesteme ale deceniilor de comunism.

Am auzit oameni care, după întîlnirile de anul trecut, spuneau că le-a revenit cheful de scris. Cine sînt invitaţii care ar putea să facă acest lucru anul acesta?

Ca întotdeauna, mizez pe forţa pe care o au şi Jacqui Banaszynski, şi Chris Jones (care sînt la a cincea, respectiv a treia vizită) de a străpunge scuturile participanţilor şi de a le insufla dorinţa de a consemna experienţele lumii. Anul ăsta, cred că Kelley Benham şi Lisa Pollak (finalistă, respectiv cîştigătoare de Pulitzer) vor dubla efectul, ceea ce nu poate fi decît minunat. 

Cristian Lupşa este editor al Decât o revistă. Pe 17-18 octombrie, echipa Decât o revistă organizează cea de-a patra ediţie a conferinţei internaţionale „The Power of Storytelling“. Mai multe informaţii la www.thepowerofstorytelling.ro.

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe