Puding Jules Lecomte

30 octombrie 2010   La zi în cultură
Content image

Căptuşiţi un timbal cu hîrtie de copt unsă cu ulei. Pregătiţi din timp două blaturi din pastă de fructe: unul alb, de măr, şi altul de pară, roşiatic; ambele să fie cît mai moi şi mai pufoase, cu o grosime de 3/4 cm. Tăiaţi din ele cercuri sau romburi, şi aranjaţi-le simetric, în jurul şi pe fundul timbalului, alternînd nuanţele; puneţi timbalul la gheaţă. Separat, pregătiţi o macedonie din fructe confiate, cît mai variate, tăiate în cuburi mari; blanşaţi-le uşor, pentru a le frăgezi, şi maceraţi-le apoi într-un sirop de zahăr la care adăugaţi cîteva linguri de maraschino. Preparaţi şi o plombières de pere (îngheţată onctuoasă din ouă, frişcă şi fructe macerate în tărie), după regulile obişnuite. În momentul servirii, scurgeţi bine fructele şi încorporaţi-le în îngheţată, adăugînd puţin maraschino. Turnaţi compoziţia în timbal, şi răsturnaţi-l apoi pe un platou rece. Acoperiţi totul cu sirop. 

La fel ca şi colegul său de generaţie Alexandre Dumas (tatăl), Jules Lecomte (1814-1864) a fost un scriitor prolific (autor a zeci de romane „maritime“ şi „de moravuri“ şi a unui ghid de călătorie „literar, artistic, istoric, poetic şi pitoresc“ despre Veneţia) şi, dacă această reţetă îi aparţine, un gastronom pasionat. De aici, poate, şi animozităţile dintre cei doi. Într-o scrisoare adresată unui prieten scriitor în 1843, Lecomte îl descrie pe Dumas ca pe un individ calomniator, închipuit, fanfaron şi laş, care l-ar fi învinuit pe nedrept că i-a furat diamantele. Lecomte îl provoacă la duel, strigîndu-i, după ce l-a pălmuit în faţa unei contese de Württemberg: Vous vous battrez maintenant, mulâtre! Dumas nu i-a dat satisfacţie.

Mai multe