Promisiuni şi capcane

30 decembrie 2013   La zi în cultură

O Lume Nouă e un film independent pe care l-am scris, şi care este regizat de Luiza Pîrvu, partenera mea din viaţa personală şi profesională. Acţiunea filmului se petrece în ianuarie 1908, în Pennsylvania, şi e inspirată de biografiile primelor generaţii de emigranţi români în Statele Unite (printre care şi cele ale strămoşilor mei). La 20 de ani, Anna Ciotloş (Olimpia Melinte) călătoreşte însărcinată, dintr-un sat din Transilvania natală, pînă în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a-şi întîlni soţul, pe Pavel. La destinaţie o aşteaptă vărul acestuia, Petru (Florin Penişoară), cizmarul din satul lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente şi datoria morală, Petru amînă să-i transmită o veste care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

Ne-am dorit să surprindem mai multe lucruri cu filmul ăsta. Printre altele, faptul că orice lume nouă nu înseamnă doar promisiuni şi speranţă, ci şi capcane. E un film despre dragoste, solidaritate şi maturizare.

După mai bine de un an de documentare, am filmat acest scurtmetraj în luna noiembrie, cu sprijinul a peste 150 de persoane. Am reuşit să adunăm jumătate din bugetul filmului în cadrul unei campanii de crowdfunding, care a atras nu doar susţinerea directă a 91 de donatori, ci şi notorietate şi contribuţii directe, care ne-au asigurat cealaltă jumătate de buget necesară. A fost impresionant pentru noi, şi aproape că îmi vine să spun o excepţie incredibilă de la felul cum merg lucrurile în România, faptul că această poveste a reuşit să atragă sprijinul unui număr atît de mare de cunoscuţi şi necunoscuţi.

E al şaselea scurtmetraj din colaborarea noastră de patru ani, primul titlu din filmografia casei noastre de producţie, Root Films, şi ne bucurăm că e vorba tocmai despre acest subiect de epocă inexistent în manualele de istorie şi absent din filmul românesc, pînă acum. Istoria nu e – sau nu ar trebui să fie – doar o înşiruire de date calendaristice şi statistici, ci şi, în primul rînd, arhiva conflictelor noastre interioare şi exterioare, a poveştilor noastre trăite şi povestite de multe ori înainte ca nouă să ni se fi întîmplat.

Toma Peiu este scenarist.

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe