Proiect inedit MNLR: ateliere interetnice și multietnice dedicate copiilor, ce pun în valoare culturile germană, maghiară, romă și ucraineană

11 octombrie 2022   La zi în cultură

Luna aceasta, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) lansează un proiect inedit, o premieră națională în domeniul muzeal. Este vorba despre Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate, un proiect care își propune realizarea unui spațiu intercultural și multicultural pentru copii și familii, dedicat dialogului între cultura și literatura minorităților din România. Proiectul-pilot folosește resurse multiculturale și multilingivistice pentru promovarea literaturii minorităților maghiare, rome, ucrainene și germane din România pentru publicul larg.

Organizat de MNLR și co-finanțat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), proiectul constă în crearea unui toolkit virtual pentru copii cu vîrste între 9 și 11 ani și familii, organizarea a patru ateliere interetnice și a patru ateliere de scriere creativă a Basmului multietnic, precum și a patru planșe de lucru, care vor fi valorificate în cadrul atelierelor. 

Lansarea proiectului Casa cu literaturi – interculturalitate și multiculturalitate va avea loc săptămîna viitoare, vineri, 14 octombrie 2022, începînd cu ora 18.00, printr-o dezbatere la care sînt invitați reprezentanți ai etniilor vizate în cadrul proiectului: maghiară, germană, romă și ucraineană. Dezbaterea, reunită sub tema Cînd semănăm mai mult, are ca scop evidențierea principalelor asemănări între cele patru etnii, precum și sublinierea importanței diversității, a promovării și încurajării dialogului interetnic și multietnic. 

Conținutul toolkit-ul virtual a fost creat de patru educatorii culturali, Valentina Bîcu, Irina Cangeopol, Gabriela Scaete și Ioana Zamfir, avînd consilierea specialiștilor și/sau scriitorilor Alexandru Chiselev, Luminița Cioabă, Vasile Ernu, Markus Fischer, Narcisa Știucă și George Volceanov. Redactarea materialelor a fost realizată de Olimpia Novicov, iar conceptul toolkit-ului este semnat de Iulia Iordan.

Toolkit-ul virtual se regăsește pe plasma interactivă de la demisolul muzeului și are cinci capitole: Zile de preț(calendarul comun al principalelor sărbători, datini și zile importante pentru cele patru etnii), Cînd semănăm mai mult? 2. Semănăm cînd vorbim? (o selecție a cuvintelor călătoare), Cînd semănăm mai mult? Cînd citim? (o asemănare a prieteniilor româno-maghiare-germane-rome-ucrainene), Cînd semănăm mai mult? Cînd mîncăm? (o prezentare a gastronomiei fiecărei etnii), Cînd semănăm mai mult? Cînd ne uităm în oglindă? (o prezentare a portului specific fiecărei etnii). Acesta va putea fi explorat de copiii care vor veni împreună cu profesorii și/sau familia, în grupurile organizate de școală sau individual, precum și în cadrul ghidajelor realizate de muzeografi.

În perioada 15 – 30 octombrie 2022, MNLR, alături de partenerii din proiect, va organiza o serie de ateliere interetnice și multietnice, dedicate copiilor cu vîrste între 9 și 11 ani, în cadrul cărora va fi explorat toolkit-ul și vor fi prezentate în mod interactiv aspecte ce țin de elemente identitare, elemente narative și ludice, elemente arhitecturale, de lectură activă și de scriere creativă.

Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.

***

PROGRAMUL ATELIERELOR INTERETNICE ȘI MULTIETNICE

•  15 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Atelier multimedia „Ce vedem cînd (ne) privim?”  

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura ucraineană)

Coordonator atelier: Valentina Bîcu 

•  22 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Orașul intercultural – atelier de asamblaj din materiale reciclabile

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura romă)

Coordonator atelier: Irina Cangeopol 

•  23 octombrie 2022 | 11.00 – 13.00

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura germană)

Atelier de colaj „Cavaleri, domnițe și dragoni” – geografii săsești 

Coordonator atelier: Ioana Zamfir

•  23 octombrie 2022 |12.00 – 14.00

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura maghiară)

Coordonator: Gabriela Scaete

Basm multietnic

29 octombrie 2022, în intervalul 11.00 – 13.00

29 octombrie 2022, în intervalul 13.00 – 15.00

30 octombrie 2022, în intervalul 11.00 – 13.00

30 octombrie 2022, în intervalul 13.00 – 15.00

Cele patru ateliere au ca scop identificarea de elemente comune și diverse ale culturii române și ale etniilor maghiară, germană, romă și ucraineană prin crearea a patru povești multietnice, la care participă un grup mixt de copii de etnie maghiară, germană, romă și ucraineană.

Înscrierea se face pentru un singur atelier, iar participarea nu este obligatorie la toate atelierele.

Coordonator atelier: Gabriela Toma (gabriela.toma.ed@gmail.com, 0736.598.451)

Pentru înscriere, cei interesați să participe sînt rugați să compleze formularul: https://forms.gle/wja7VAft6AZK6fx57

Organizator: Muzeul Național al Literaturii Române

Parteneri: Departamentul de Stat pentru Relații Interetnice, Biblioteca Academiei Române, Radio România Cultural, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Secuiesc, Muzeul ASTRA, Goethe-Institut București, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București, Fundația Social Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata”

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sînt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Mai multe