„Profesionalizarea sectorului cultural“

14 ianuarie 2015   La zi în cultură

Care este misiunea Fundaţiei „Gabriela Tudor“?

Fundaţia „Gabriela Tudor“ (cunoscută pînă în 2009 sub numele de Fundaţia Proiect DCM) a fost creată de mine şi Gabriela Tudor în 1997, în scopul promovării şi dezvoltării dansului contemporan şi al managementului cultural în România. Cîteva dintre obiectivele importante au fost sprijinirea dezvoltării profesionale a artiştilor, difuzarea spectacolelor de dans, conectarea dansului românesc la scena internaţională şi crearea unui centru coregrafic internaţional, obiectiv atins în 2004 prin apariţia Centrului Naţional al Dansului.

Care este profilul candidatului ideal la bursele fundaţiei?

Bursele „Gabriela Tudor“ în management cultural au fost lansate în 2009 pentru a sprijini formarea şi dezvoltarea tinerilor manageri din toate domeniile artistice. Candidaţii ideali trebuie să fie la început de drum, să fie interesaţi să dezvolte proiecte culturale în România şi să-şi dorească să contribuie la dezvoltarea sectorului cultural. O atenţie specială va fi acordată candidaturilor venite din partea celor interesaţi de zona de artă contemporană şi a celor care lucrează în sectorul nonprofit. Bursa se adresează însă doar managerilor culturali, nu şi artiştilor-manageri, este o încercare de profesionalizare a sectorului cultural.

Care e domeniul cultural cel mai deficitar în ceea ce priveşte managementul de calitate?

Dansul, muzica, industriile creative şi educaţia culturală sînt, cred, domenii deficitare, unde există destul de puţini oameni specializaţi. Investiţia în oamenii noi şi tineri, mai ales în zona managementului cultural, a marketingului sau a strîngerii de fonduri ar trebui să devină o prioritate. Prin această bursă anuală încercăm să continuăm munca Gabrielei Tudor (www.gabrielatudor.ro), unul dintre puţinii manageri vizionari pe care i-am avut în România, a cărei viaţă a fost o continuă investiţie în oameni.

Cosmin Manolescu este dansator şi coregraf. A lansat recent ediţia 2015 a Burselor „Gabriela Tudor“.

a consemnat Matei MARTIN

Mai multe