Primele achiziții publice de artă contemporană la MNAC după 12 ani

28 august 2020   La zi în cultură

Guvernul, prin Ministerul Culturii, a acordat Muzeului Național de Artă Contemporană 2.000.000 lei pentru creșterea patrimoniului cultural al României.

MNAC anunță prelungirea termenului pentru înscrierea dosarelor în cadrul primei proceduri de achiziții publice de artă contemporană din ultimii 12 ani.

TERMEN LIMITĂ PENTRU ÎNSCRIEREA DOSARULUI: 30 septembrie 2020, ora 17:00. Dosarul de participare se trimite în format digital, direct sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: achizitii.opere@mnac.ro. La aceeași adresă se pot trimite întrebări (ce vor primi răspuns în termen de 5 zile lucrătoare) pînă la data de 21 septembrie 2020, ora 17:00.

Venind în întîmpinarea, dar și răspunzînd la întrebările suscitate de lansarea procedurii de Achiziții opere de artă MNAC 2020, Comisia Tehnică vine cu următoarele precizări:

1. MNAC va achiziționa NUMAI lucrări originale, cu caracter de unicat.

2. În ceea ce privește mediile care implică multiplicare, serii, ediții (tehnici grafice, tehnici fotografice, artă digitală, film/video, sculptură turnată, piese de artele focului, etc.), MNAC nu este interesat decît de ediții limitate și încurajează achiziționarea primului exemplar (ex. 1 / exemplar de artist), a întregii serii și a matriței originale, după caz.

3. Privitor la oferta pe generații, MNAC încurajează la artiștii născuți pînă în anul 1965 oferta de lucrări cu valoare istorică, realizate preferabil pînă în 1990.

4. MNAC încurajează aplicanții să facă un efort curatorial referitor la propria operă și să includă în ofertă, alături de operele propuse, materiale documentare cu valoare de unicat legate de producerea/traseul acestora.

Prin aceste criterii, MNAC urmărește deopotrivă creșterea patrimoniului statului român și sprijinirea artiștilor în efortul de prezervare a operei lor la nivelul de atenție instituțională pe care o merită.

Toate detaliile procedurii pe site-ul MNAC.

Credit imagine: Dani Ghercă, Văzînd Istoria – 1947-2007, Colecția MNAC (vedere din expoziție)

Mai multe