Poziţia geopolitică a Timişoarei
Care e conceptul acestui festival?
Timişoara a cunoscut cîteva tentative de a găzdui un festival internaţional de literatură. Din păcate, intenţiile n-au avut... forţa de a da o fluenţă startului. Ştiind asta, am crezut că Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara, care a avut prima ediţie în 2012, nu va prinde... anul acesta. Ei bine, iată că ediţia a doua se ţine şi are invitaţi de marcă, din străinătate şi din ţară. Ideea Oanei Boca şi a Ioanei Gruenwald – ele au iniţiat FILTm! – de a invita autori care n-au mai fost în ţara noastră, la alte evenimente de acest fel, mi s-a părut curajoasă. La Timişoara vin scriitori care scriu straşnic, care au cărţi traduse, care nu au o vizibilitate... redundantă. Curiozitatea publicului va fi, sînt convins, şi mai intensă.
Cum aţi ales autorii invitaţi?
Chiar asta a fost cheia alegerii: să fie scriitori valoroşi, recunoscuţi internaţional, traduşi în româneşte (dacă se poate), preponderent din vecinătate, dar să nu mai fi fost la alte festivaluri din România. Sau dacă da, atunci... o dată, de două ori. Însă calitatea literaturii lor a fost decisivă în invitarea lor la Timişoara.
Oraşul Timişoara urmăreşte să obţină statut de Capitală culturală europeană în 2021. Care sînt argumentele pledoariei?
Unul dintre principalele argumente pe care îl are capitala Banatului în competiţia cu Iaşiul şi Clujul este multiculturalismul. Sînt 16 etnii care trăiesc aici şi care au interferat, în pace, de sute de ani. Mai este, apoi, poziţia geopolitică a Timişoarei – esenţială, am convingerea, pentru cîştigarea cursei. Şi încă un as: puterea economică a urbei noastre, împletită cu eficienţa bănăţeană. Iar efervescenţa culturală vine să completeze portretul unui oraş cîştigător.
Robert Şerban este scriitor şi editor. Este coorganizator al Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 23-25 octombrie.
a consemnat Matei MARTIN