„Personajul meu a existat în realitate“

18 iunie 2014   La zi în cultură

Au trecut doi ani de la rolul Alina din filmul lui Cristian Mungiu – După dealuri, şi de la Premiul pentru interpretare de la Cannes. Luna aceasta, canalul francez TF1 difuzează Résistance, o miniserie în care jucaţi. Ce personaj interpretaţi?

Personajul meu a existat în realitate. E vorba despre Cristina Boico, pe care, pe vremea cînd era studentă la Sorbona, o chema Cristina Luca şi e chiar mătuşa lui Vladimir Tismăneanu. Ea s-a implicat în mişcarea de rezistenţă în perioada în care a locuit la Paris.

A fost diferită experienţa de a juca într-un serial în Franţa, faţă de un lungmetraj în România?

E diferită în primul rînd la nivel de ritm, de viteză. Cînd am filmat la După dealuri, aveam senzaţia că avem foarte mult timp, deşi nu era adevărat, dar modul în care lucram ne permitea să avem senzaţia asta. La miniserie trebuia să fii foarte rapid în reacţii, eventual să vii complet pregătit cu tot ce aveai de făcut şi de spus, să fi căutat înainte.

De ce v-a fost frică atunci cînd aţi primit această ofertă?

Prima dată cînd am citit scenariul, m-am întrebat dacă voi putea juca în franceză. Dacă o să pot să simt personajul, dacă o să fie această limbă străină a mea. Am făcut Facultatea de Litere la engleză şi eram absolut convinsă că, dacă o să vină un rol în altă limbă, acela va fi în engleză. Dar mi-au plăcut foarte tare şi povestea, şi personajul, şi tot ce se întîmpla acolo, aşa că am zis că, dacă a venit acum la mine acest rol în franceză, atunci înseamnă că pot să-l fac. N-a fost simplu, am lucrat singură la text şi a fost o mare provocare. Şi m-au impresionat un fel de curăţenie a acestor personaje şi felul în care se implică şi fac ceva concret, fără să aştepte ca lucrurile să se schimbe de la sine.

Cristina Flutur este actriţă.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: R. Calota

Mai multe