„Pentru români moda e o necunoscută“ – interviu cu designerul vestimentar George ENACHE

3 iunie 2010   La zi în cultură

Dacă ne uităm pe străzile care n-au de-a-face cu cele maxim două ganguri pe care se-nvîrte de zor şi cît mai acoperită „lumea bună“, ai zice că n-are sens să mai deschizi vreo bîrfă despre îmbrăcăminte de calitate şi rafinament în costumaţie. A fost un prilej bun să caut contrariul cînd l-am descoperit pe designerul vestimentar George Enache, unul dintre nebunii frumoşi rămaşi să facă artă cu ţoale pe-aici, şi cînd am înţeles cam cîte implicaţii presupune o revistă digitală de profil cum e PLM. Un lucru e cert, Plecatul La Magazin nu e porno.

Am intrat de cîteva ori pe site-ul oficial şi m-am străduit să înţeleg ce e PLM. Ce încercaţi prin proiectul ăsta?

PLM este un proiect personal prin intermediul căruia mă joc online cu jucăriile mele preferate, cum ar fi: moda, fotografia, graphic design-ul, machiajul ş.a.m.d. Prin existenţa acestei reviste nu încerc să demonstrez ceva anume, ci încerc să-mi folosesc timpul liber într-un mod creativ, atît cît îmi stă în putinţă.

Mulţi s-au legat de titlu şi au dus totul spre conotaţii cît s-a putut de perverse. E de-adevăratelea ceva plănuit trivial în numele revistei?

Titlul revistei s-a născut din joacă şi este adevărat că am încercat să fie unul extrem de interesant. PLM este prescurtarea de la Play Like Me şi nu are conotaţii obscene. Cînd am ales acest titlu, ştiam că or să fie reacţii de tot felul, ba mai mult… În primul număr nu am explicat în revistă semnificaţia titlului şi astfel am lăsat loc de interpretare. Trebuie să recunosc că a fost o decizie înţeleaptă pentru că s-a tot comentat pe această temă, iar marea majoritate au primit cu amuzament titlul revistei. După apariţia numărului 2, oamenii tot nu au vrut să accepte faptul că revista se numeşte oficial Play Like Me, în continuare pentru mulţi PLM este acea prescurtare cunoscută pe canalele de comunicare online. Pînă la urmă fiecare este liber să traducă titlul revistei aşa cum doreşte. Nu poţi priva omul de această libertate, nu-i aşa? Ideea e că, dacă îi pui românului o banană în mînă, cu siguranţă nu o va considera doar un banal fruct, aşa că nu mai încerc să demonstrez nimănui nimic.

Cum vă descurcaţi cu cei care reacţionează nihilist, ca recentul blogger revoltat: ,,Aceleaşi fiţe, din trei pictoriale de fashion – nici unul OK... Acelaşi copy-paste de prin magazine de modă mai mult sau mai puţin penale. Aceeaşi lipsă acută de text“?

Cei cu atitudini nihiliste au fost singurii care au reacţionat negativ faţă de proiectul meu. Sincer… Nu am încercat să iau atitudine pentru că nu mă pot coborî la nivelul lor. Este o diferenţă uriaşă între mine şi ei! Simplul motiv că sînt anonimi arată că nu au suficient curaj pentru a-şi asuma ceea ce declară! Lipsa acută de text nu este un handicap editorial deoarece revista se bazează pe imagine.

Există pînă acum două ediţii online PLM. Văzusem că după ele aţi creat deja un poll cu „scoatem sau nu mai scoatem?“. Ce plănuiţi pentru următoarele episoade?

În curînd voi scoate numărul 3. Următorul număr este,,special editişONţ – Portfolio Issue (an online magazine featuring artist portfolios)“. Revista devine un album cu 60 de artişti români, de la A la Z, împărţiţi pe şase categorii. Trebuie să menţionez că cei care vor apărea în acest număr 3 nu sînt neapărat artişti consacraţi, am urmărit activitatea unor persoane mai puţin cunoscute, dar care fac nişte lucruri senzaţionale! PLM merge mai departe aşadar. Unde şi cum vă imaginaţi peste zece ani? Cu siguranţă în următorii ani voi fi plecat din ţară. Nu mă reprezintă această ţară! Sînt scîrbit de politica acestei ţări şi de faptul că ne îndreptăm pe un drum greşit din ce în ce mai rău. Îmi iubesc prea mult viaţa ca să o irosesc într-o ţară fără speranţă. Inima nu îmi e în acest loc, ci acolo unde va fi fericită. Patriotismul pentru mine nu înseamnă nimic, e o prostie! PLM va exista în continuare, chiar dacă nu va mai fi sub formă de revistă electronică, sloganul Play Like Me va merge mai departe pentru că nu voi înceta niciodată să mă joc!

„Hainele sînt ceea ce simt“

Ce portal autohton cu şi despre modă vă place cel mai tare şi de ce?

Nu există aşa ceva!

Unde afară din ţară simţiţi că ar fi mediul perfect pentru ceea ce faceţi?

Inclusiv România e un mediu perfect pentru ceea ce fac eu. Spun asta pentru că proiectele mele sînt făcute cu scopul de a căuta satisfacţie sufletească şi mulţumire de sine, iar acest lucru e posibil oriunde. Care ar fi cea mai mare lacună a românilor în materie de fashion? Dacă vorbim de români în general, moda e o necunoscută, şi cu asta cred că am zis tot.

Există în ţara noastră o şcoală „pe bune“ pentru designerii aspiranţi?

Nu!

Unde aţi studiat?

Eu am studiat tainele modei la Timişoara. Fosta profesoară de creaţie vestimentară, Carmen Matei, este responsabilă în mare parte pentru tot ceea ce deţin în momentul de faţă. Îi sînt foarte recunoscător pentru tot ceea ce mi-a oferit. Pe lîngă modă, am făcut filosofie şi jurnalism.

Cum v-aţi descrie creaţiile vestimentare?

Mie îmi este greu să fac o descriere a creaţiilor mele, un critic de modă ar putea răspunde la această întrebare. Ideea e că hainele pe care eu le fac sînt o reflectare a lumii mele interioare. Hainele sînt ceea ce simt!

Spuneţi-mi o fantezie pe care aţi avut-o legată de meseria pe care-o practicaţi şi care pare descurajant de nerealizabilă în realitate.

Pentru mine orice este realizabil. Ceea ce mi-am propus am şi realizat în mare parte. Cred cu tărie că atunci cînd îţi propui ceva şi crezi în acel lucru, Universul îţi va răsplăti credinţa fermă şi de netăgăduit.

Alex. Leo Şerban spunea că dacă aţi fi un cîntec, aţi fi „All Is Full Of Love“ (Björk). Cît aveţi în comun cu excentricitatea crăiesei islandeze şi ce iubiţi cel mai tare?

Iubesc tot ceea ce este ciudat şi tot ceea ce nu se încadrează într-un tipar anume. De aceea probabil îmi place Björk, însă acest plăcut vine firesc. În aceeaşi măsură pot spune că o ador pe Róisín Murphy (ex-vocalista Moloko). Muzica pentru mine este aerul pe care îl respir. Dacă îmi iei muzica din viaţă, aş muri!

Cînd nu vă ocupaţi de PLM, ce faceţi?

În restul timpului muncesc, şi asta datorită faptului că PLM nu îmi aduce vreun profit financiar. Pe lîngă aceasta îmi place să aloc timp suficient desenului, întrucît asta am făcut de cînd mă ştiu. 

a consemnat Vlad STOIAN

Mai multe