Patru zile pline

28 martie 2012   La zi în cultură

NexT a ajuns la ediția cu numărul 6. Ce se va întîmpla anul ăsta la festival?

Se vor întimpla foarte multe. Încep cu cele care au loc la Cinema Scala și Cinema Studio: multe secțiuni – cele tradiționale deja – Competiția (pentru care Andrei Gorzo și Irina Trocan au ales 27 de filme din aproape 1200 înscrise în selecție); Festival Friends – secțiune prezentată de HBO, dedicată prietenilor, cu multe filme românești, cu realizatori foarte diferiți ca vîrstă și profil – atît filme realizate de regizori consacrați (Tudor Giurgiu, Gică Preda, Iulia Rugină, Paul Negoescu), cît și filme făcute de oameni care acum se îndreaptă către acest domeniu, adolescenți cum sînt Luca Istodor (Gogu Contraatacă) sau Vlad-Cristian Pau (The Dreamer); retrospectiva Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes; Short Matters! – retrospectiva filmelor nominalizate la Academia Europeană de Film; Oscars Night cu filmele nominalizate la scurtmetraj anul acesta (evident, inclusiv cîștigătorul); Și ei au fost NexT Generation – cu două lungmetraje americane independente: Hesher regizat de australianul Spencer Susser cu Joseph Gordon Levitt și Natalie Portman (care este si co-producătoare a filmului) și Littlerock regizat de Mike Ott. Mike Ott revine cu acest lungmetraj la NexT după ce în 2009 concura cu scurtmetrajul A.Effect și va susține și Master class-ul de regie de anul acesta.

Vom avea și de data aceasta un focus special pentru copii, NexT Kids, program curatoriat de extraordinara Ozana Oancea și prezentat de Cartoon Network, care le va oferi micilor spectatori și filme, dar și jocuri interactive legate de filmele prezentate.

Cristi & Otto e secțiunea de suflet a festivalului și aici vom prezenta filmele realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu. Se va desfășura și anul acesta în spații neconvenționale.

Noutățile din acest an sînt NexT Dance, un program alcătuit din filme cu muzică și dans – de la musical-ul clasic la filme cu dans contemporan, cu muzici antrenante, molipsitoare, acoperind o plajă foarte largă, de la beat-uri electronice pînă la operă, și NexT Imaginaria, un program "no limits" unde fantezia creatorilor le stîrnește imaginația privitorilor, cu filme SF, fantasy, horror, thrillere sau pur și simplu stranii.

Ce invitați aveți?

Pentru că ne propunem ca NexT să fie nu doar un eveniment de "văzut și simțit" filme ci si un eveniment de "vorbit" despre filme vom organiza seminariile NexT, prezentate de JTI, vom vorbi, printre altele, despre: lucrul Regizorului cu Actorul – Masterclass susținut de Gabriel Spahiu, Fenomenul Școlilor de Actorie (invitați: Dorotheea Petre, Alina Grigore, Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol), despre necesitatea networkingului pentru cei aflați la început de carieră cu Matthijs Wouter Knol. Vom discuta și despre trecerea de la scurtmetraj la lungmetraj cu regizorul Mike Ott în cadrul Masterclass-ului de Regie si despre magia sunetelor și locul sound designerului în alchimia filmului cu Michel Klochendler. Vom avea un seminar de distribuție și multe alte lucruri…

Cum arată festivalul în cifre?

De pe 28 martie pînă pe 1 aprilie în 2 locații "conventionale": Cinematograful Scala și Cinematograful Studio, 4 locatii "neconvenționale" Cafe Verona Cărturești pentru seminarii, Turbohalle din platforma Militari și J'ai Bistrot din Tîrgu-Mureș pentru proiecțiile filmelor lui Andrei Toncu și Cristian Nemescu și Coyote Cafe pentru socializarea after-hours.

121 de filme, din 31 de țări, adunate de pe 5 continente.
21 de filme din cele 27 din competiție vor avea un reprezentant prezent la București să schimbe impresii cu publicul și cu cineaștii români.
37 de invitati străini, carora li se adaugă peste 30 de invitați români.
5 membri în juriul NexT: Mathhijs Wouter Knol, Hanna Sohlberg, Andrew Legge, Mihai Chirilov, Gabriel Spahiu.
O echipă formată din aproape 120 de oameni între care 30 de interni și 60 de voluntari.

Ada Solomon este producătoare de film și directoarea festivalului NexT.

a consemnat Ana Maria SANDU

Programul complet al Festivalului îl găsiţi aici

Mai multe