Opt ani de NexT

2 aprilie 2014   La zi în cultură

Ce aţi pregătit pentru a opta ediţie de Next?

E deja a opta ediţie pentru competiţia internaţională de scurtmetraje şi e în continuare prima secţiune pe care ne concentrăm atenţia cînd facem selecţia – secţiunea răsfăţată, cum ar veni. Pentru competiţie, n-avem restricţii de subiect sau de stil, doar de lungime (maxim 59 de minute) şi o preferinţă pentru naraţiuni care folosesc inteligent mediul cinematografic – ce se vede şi ce se aude trebuie să fie bine gîndit, pas cu pas. De anul acesta mai avem o competiţie naţională (aşa că proiectăm 14 scurtmetraje româneşti în loc de patru, cîte integram de obicei, în anii trecuţi, între filmele străine) şi o secţiune care se numeşte „Arthouse Shorts“, pentru filme scurte ale unor regizori renumiţi în circuitul arthouse şi cu filmografii deja consistente (Mike Leigh, Apichatpong Weerasethakul, Miguel Gomes, Tsai Ming-liang etc.). Iar secţiunile tematice off-competition pe care le-am pregătit în 2014 sînt „NexT is Love“ şi „NexT Look“ (ultima are două programe de cîte două ore); pentru ele am ştiut, în primul rînd, ce nu vrem – prea mult sentimentalism, respectiv filme care încearcă prea tare să ne ia ochii.

Care e situaţia scurtmetrajului: de la an la an primiţi filme mai multe, mai bune?

Nu ne-am putut plînge niciodată că n-avem de unde alege pentru programele NexT: primim în fiecare an vreo 1000 de filme (plus sau minus) şi ţările din care vin sînt din ce în ce mai multe şi îndepărtate. Sigur, majoritatea filmelor seamănă cu ce-am mai (tot) văzut şi restrîngem destul de repede lista la vreo sută-două sute care ne interesează, ca să vedem apoi cum lucrăm cu ele. 

Dacă ar fi să recomandaţi un titlu, ce aţi alege?

Mi-e greu să aleg între filme, dar aş recomanda scurtmetrajul thailandez Boonrerm. Între filmele din competiţie, e cel mai idiosincratic ca progresie narativă; renunţă la suspans ca să ne apropie cît mai mult de sensibilitatea protagonistei, o menajeră tînără şi introvertită, care are ghinion de şefe ciudate.

Irina Trocan este coselecţioner al Festivalului Internaţional de film NexT, care va avea loc în perioada 3-7 aprilie în Bucureşti. Găsiţi programul festivalului pe www.nextfilmfestival.ro

a consemnat Ana Maria SANDU

Mai multe