Operă, operă, operă...

7 august 2013   La zi în cultură

De o lună august cu multe voci celebre avem parte anul acesta. Toată lumea e în vacanţă, dar, cu toate acestea, marile case de discuri nu ezită să lanseze titluri noi, iar întîmplarea (sau nu) face ca în luna august să apară titluri cu muzică de operă, dintre cele mai interesante.

Rolando Villazon şi Mozart

Cei care au o minimă legătură cu teatrul liric şi cunosc cele mai importante nume vehiculate în această piaţă, îl ştiu prea bine pe Rolando Villazon, mexicanul de 41 de ani, stabilit din 2007 în Franţa. O voce minunată de tenor liric, o apariţie scenică plină de patos, inteligenţă şi charismă, chiar dacă nu o mare frumuseţe masculină: acesta este Rolando Villazon. A cîntat deja pe marile scene ale lumii, de la Metropolitan din New York la Covent Garden din Londra, dar nu ezită să povestească cum a devenit cîntăreţ de operă: un prieten al unui vecin l-a auzit odată cîntînd în baie; şi, cum prietenul era un bariton, i-a recomandat călduros să studieze muzica pentru că are o voce uimitoare. Iar Villazon s-a îndrăgostit apoi, imediat, de operă.

Anul trecut, în noiembrie, Villazon a lansat un CD dedicat lui Verdi, aniversatul lui 2013; pe un alt album, apare în distribuţia operei Don Giovanni de Mozart. Pe 2 august 2013, Villazon lansează al doilea CD din seria Mozart ce cuprinde şapte opere înregistrate în compania dirijorului Yannick Nezet Seguin. Iar piesa aleasă este o spumoasă operă comică – Cosi fan tutte/„Aşa fac toate“, povestea de dragoste cu peripeţii a două cupluri de îndrăgostiţi.

Albumul Cosi fan tutte va fi difuzat la Radio România Muzical pe 31 august, de la ora 19, în cadrul emisiunii Seara de operă şi este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Anna Netrebko şi Verdi

Verdi este şi preferinţa repertorială a sopranei cu care Rolando Villazon făcea cuplu pe scenă (nu şi în viaţă): rusoaica Anna Netrebko, una dintre marile cîntăreţe ale începutului de secol XXI, cu milioane de discuri vîndute şi fani care se abonează cu luni înainte la spectacolele sau apariţiile ei discografice.

Anna Netrebko are un tip de voce mai rar întîlnit, o culoare mai întunecată a timbrului, însă o întindere amplă, ceea ce-i permite să abordeze, cu foarte mare succes, roluri dintre cele mai diferite. După cinci ani în care rusoaica nu a mai publicat nici un nou disc de recital, iată că în 2013 ea va lansa, pe 9 august, un album integral Verdi – omagiu adus compozitorului italian aniversat la bicentenar.

Însă nu sînt arii dintre cele mai cunoscute – şi este de apreciat că Anna Netrebko pune în faţa publicului larg şi altceva decît super-şlagăre precum ariile din Traviata, de exemplu. Giovanna d’Arc, Trubadurul, Vecerniile siciliene, Macbeth şi Don Carlo sînt operele preferate de Anna Netrebko, şi, încă de pe acum, discul se anunţă a fi un mare succes, cum au fost de altfel toate înregistrările anterioare ale sopranei.

Radio România Muzical difuzează noul album Verdi al Annei Netrebko pe 12 august, de la ora 20, iar emisiunea va fi postată pe site-ul proiectului „Votează discul de muzică clasică al anului 2013“ de la www.romania-muzical.ro.

Cecilia Bartoli şi Steffani

Casa Decca tocmai a anunţat că pe 2 septembrie 2013 va lansa, la nivel internaţional, un nou CD al altui megastar al teatrului liric: mezzosoprana italiană Cecilia Bartoli. Albumul este o continuare a discului „Mission“ apărut în septembrie 2012, cu recorduri absolute de vînzări, în primul rînd prin repertoriu: discul cuprinde exclusiv lucrări ale aceluiaşi Agostino Steffani, preotul-spion din secolul al XVII-lea. Este vorba despre un opus vocal-simfonic, Stabat mater, şi de încă alte şase lucrări religioase, toate interpretate în premieră mondială.

Pentru că, aşa cum se ştie, Cecilia Bartoli este extraordinară nu numai prin vocea ei unică, cu timbru de mezzosoprană, dar cu întindere de soprană şi de o agilitate ieşită din comun, dar şi prin inteligenţa şi curiozitatea ei: pasiunea cîntăreţei italiene este tocmai să descopere noul în repertorii vechi, pe care se aşternuse de mult praful. Şi astfel scoate la lumină bijuterii neaşteptate.

Încă un disc care merită să figureze în colecţia personală a oricărui iubitor şi cunoscător de muzică.

Albumele prezentate mai sus vor fi disponibile şi în România, în magazinele de specialitate, pe www.getmusic.ro sau, pentru fişiere audio, pe www.itunes.com.

Cristina Comandaşu este critic muzical.

Mai multe